Damkronorna åker till VM med flera debutanter i truppen. 

Under gårdagen presenterade förbundskaptenen Ulf Lundberg sin och Damkronornas trupp till VM i Kanada som går av stapeln 5-16 april och det bjöds på både överraskningar och väntade namn. I truppen fanns ett flertal rutinerade spelare som varit med i flera mästerskap, bland dessa målvakten Sara Grahn som gjort tre olympiska spel och varit med i hela tio VM. Hon har dock varit utanför landslaget det senaste året vilket gjorde uttagningen till något av en överraskning.

– Hon är den bästa målvakten på den här sidan av Atlanten. Man lånar landslagströjan och lämnar tillbaka den. Och jag tycker att Sara mot slutet av säsongen är den bästa målvakten på den här sidan av Atlanten, därför är hon med, säger Lundberg till SVT sport.

“Har fått mycket förtroende”

I Lundbergs trupp fanns det även flera spelare som får chansen att göra sitt första mästerskap. En av dessa är backen Annie Silén som inte spelat i landslaget inför säsongen men som gjort bra ifrån sig i Leksand och som nu kommer få göra VM-debut.

– Det är svårt att ha några förväntningar såklart inför en uttagning till ett världsmästerskap. Men jag har varit med alla tre landslagsturneringar denna säsongen och känner ändå att jag spelat stabilt och gjort det bra & fått mycket förtroende och är såklart otroligt glad över att få ta en plats i VM-laget, säger backen till VMishockey.

Trots din ålder har du redan hunnit göra fyra säsonger i SDHL, hur var det att debutera så pass tidigt?
– Såklart speciellt men det var en generationsväxling just det året i Leksand vilket gjorde att jag fick en ganska stor roll redan min första säsong. Vilket både är på gott och ont, men att redan från början fått vara med och spela i avgörande situationer har givit mig otroligt mycket och trots att jag är 20 år så har jag med mig väldigt mycket erfarenhet.

Tidigare har du varit med i ett U18-VM, vad kan du ta med dig för erfarenheter från det mästerskapet in i VM?
– Såklart är det en helt annan sak att spela U18-VM mot ett seniorvärldsmästerskap, men att gå in i en turnering där varenda match betyder otroligt mycket och att vikten av att alltid vara påkopplad är stor för att ta sig så långt som möjligt.

Trots att du som sagt var hunnit med väldigt mycket är du fortfarande ung, vad skulle du säga att du har för drömmar inom hockeyn?
– Långsiktiga drömmar jag haft är självklart att få dra på sig landslagströjan i ett VM vilket nu blivit kortsiktigt, men sedan hade det varit otroligt häftigt att få spela ett OS för Sverige. Sedan har jag såklart mindre mål som jag jobbar med dagligen för att hela tiden utveckla mitt spel.

De senaste åren har konkurrensen ökat inom hockeyn på damsidan, hur ser du på era chanser att göra ett bra VM?
– Som du säger så blir konkurrensen tuffare för varje år eftersom det finns flera otroligt duktiga spelare med erfarenhet, samt så kommer det fram flera yngre talanger på damsidan, vilket är otroligt roligt för svensk damishockey och väldigt nyttigt med en bra och sund konkurrens där de som är bäst ska få speltid. Jag tror att detta laget kan ta sig långt & vi ska absolut tänka stort & satsa högt!

FAKTA: Annie Silén
Ålder: 20 år
Position: Back
Moderklubb: Segeltorps IF
Nuvarande klubb: Leksands IF
Statistik den här säsongen: 32 matcher, 5 poäng (1+4), 6 utvisningsminuter

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här