Joel Lundqvist, 39, är Frölunda personifierad. För VMishockey.se berättar lagkaptenen om beslutet att förlänga med ytterligare en säsong, lagets guldchanser och riktar kritik mot den kommande OS-turneringen för Tre Kronor. 

– Allt man förknippar med OS… det här blir något annat och ska jag vara ärlig är jag lite skeptisk till att det ska genomföras med allt som är just nu i världen, säger han.

Smått otroliga 18 säsonger, tolv raka säsonger som lagkapten och innehavare av de flesta klubbrekorden. Joel Lundqvists besked att förlänga karriären med minst en säsong till betyder att ikonen kommer att vara över 40 år gammal den dagen han lägger klubban på hyllan.

– Joel betyder mycket för oss, han är vår store ledare, sa Frölundas sportchef Fredrik Sjöström i ett uttalande i samband med att nyheten blev officiell i veckan.

Med fyra SM-guld, fyra CHL-titlar, tre VM-guld, två VM-brons och ett OS på sitt cv är Joel Lundqvist en av SHL:s allra mest respekterade spelare. Den här gången tog det längre tid än vanligt att bestämma sig för att förlänga – men till slut blev valet självklart.

– Det har varit en process under hösten och ganska tidigt kände jag att jag behövde extra tid på mig att ta in situationen och fundera en extra gång, säger han till VMishockey.se och fortsätter.

– Tidigare år har jag sajnat nästan direkt men den här gången var det ett extra stort beslut. Dels rent sportsligt hur det känns på isen men även när det kommer till kroppen och familjen. När jag summerade allting så känner jag ändå att jag har mer att ge och att fortfarande är väldigt kul att hålla på med det här. Ett år till känns bra.

En helhetsbedömning helt enkelt?

– Men så är det ju och det är inget beslut som tas över en natt. Det viktigaste är att passionen för att spela hockey finns kvar och det är nummer ett.

Har alla turer med pandemin och olika publikrestriktioner påverkat motivationen på något sätt?

– Det var så klart ett uppsving under hösten när vi hade flera utsålda matcher. Man började vänja sig vid den där fantastiska stämningen igen. Förra året var väldigt tufft och jag hoppas verkligen att vi kan återgå snarast till det mer normala.

Du har lyckats hålla en imponerande hög nivå i ånga år, har du fått lägga upp träningen på något annat sätt de senaste åren?

– Man kan säga att hockeyn har förändrats ganska mycket med start när Skellefteå hade sina storhetsår och vi tog vid lite med den pressande hockeyn. Runt 2013-14 blev det mycket mer fart i hockeyn och i dag är alla i en annan fas i spelet. Så det har varit rätt nödvändigt att ändra lite i sin träning med mer explosivitet och rörlighet än vad man kanske gjorde förr i tiden.

– Sedan är jag inte 20 år längre och kanske väljer bort vissa övningar där jag kör mina egna. Samtidigt gillar jag fortfarande att träna hårt men det handlar om att vara lite smartare.

Situationen i världen har gjort att spelare från SHL är aktuella för OS. Hur ser du på det som komma skall?

– Ärligt talat är jag delad. Jag har själv fått göra ett OS (2018 i Pyeongchang) och det var fantastiskt på alla sätt och vis. Det negativa för de som åker nu är att de kommer att missa hela den här OS-känslan. Det kommer inte att vara som vanligt där man kan umgås med andra idrottare, se andra utövare på plats och heller inga fulla läktare. OS ska vara en fest och det här kommer att bli något helt annat. Vissa killar som spelade i VM förra året berättade hur tufft det var att bara sitta på hotellet mellan träningar och matcher. Allt man förknippar med OS… det här blir något annat och ska jag vara ärlig är jag lite skeptisk till att det ska genomföras med allt som är just nu i världen.

Hur skulle du ställa dig om du fick frågan att åka med till Peking? 

– Jag har alltid känt en stolthet att spela för Tre Kronor men jag har  slutat i landslaget för flera år sedan så det är inte direkt aktuellt. Det blir som sagt något helt annat än ett vanligt OS.

Du debuterade i Tre Kronor för omkring 20 år sedan. Vilka minnen sticker ut lite extra?

– Självklart VM-gulden som man fått vara med om att vinna under tre olika epoker och tränare. Det första 2006 var så klart speciellt liksom att vinna på hemmaplan 2013. Det sista fick jag vinna ihop med brorsan (Henrik Lundqvist) vilket blev extra känslomässigt. Lite som att sluta cirkeln. Det var fantastiska år.

Vad Joel ska syssla med efter karriären har han än så länge inte lagt något större tankearbete på. Men att fortsätta inom ishockeyn i någon annan roll vill han i alla fall inte utesluta.

– Jag stänger inga dörrar. Jag har inte fördjupat mig i vad det blir men klart att jag har en bra plattform inom hockeyn och inte minst genom den relation jag har med Frölunda. Vi får se vad framtiden ge, det finns inget som är bestämt här och nu.

Lundqvist är övertygad om att Frölunda, som i skrivande stund ligger fyra i SHL, har vad som krävs för att gå hela vägen i år.

– SHL är en oerhört jämn liga och det är små detaljer som kommer att avgöra. Det gäller verkligen att få ihop allt i slutspelet där det verkligen gäller. Många klubbar utmanar om det men jag tycker absolut att vi har förutsättningar för att få till något riktigt bra.

Är ni guldmässiga?

– Vi har förutsättningarna för det tycker jag. Men det är som sagt oerhört jämnt och det kommer att bli en tuff resa dit.

Just nu pågår VM i Tjeckien, läs mer om hur du kan streama hockey-vm hos en av våra partners.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.