En av Kanadas mest meriterade spelare tackar för sig. 

Kanada är vida ansett som landet nummer ett när det kommer till ishockey både på dam- och herrsidan, genom åren har man fostrat många storspelare och nu har det kommit ett besked att en av de mest meriterade tackar för sig. Det handlar om ingen mindre än stjärnforwarden Meghan Agosta som berättat att karriären är över, 37 år gammal.

– Det har varit en ära att representera Kanada, att bära det röda och vita med stolthet och att inspirera nästa generation av idrottare. Även om min tid på isen kan ha tagit slut, kommer minnen och lärdomar att bestå livet ut. När jag hänger upp mina skridskor gör jag det med ett hjärta fullt av tacksamhet och en djup känsla av att ha lyckats. Tack, Kanada, för ditt livs resa, skriver Agosta på sina sociala medier.

En av de stora

Att Agosta väljer att avsluta karriären är egentligen ingen större överraskning med tanke på att hon inte spelat något med landslaget sedan våren 2018 men det är först nu som beslutet att kasta upp skridskorna på hyllan kommit. Genombrottet skedde redan säsongen 05/06 då Agosta gjorde sina första landskamper och det blev även mästerskapsdebut under de olympiska spelen i Turin där hon stod för tre mål när Kanada lyckades vinna guld.

Under de kommande åren etablerade hon sig i landslaget och blev en allt viktigare spelare, inte minst tack vare sitt fina offensiva spel. Den stora höjdpunkten i karriären kom 2010 då det blev ett nytt OS-guld, den här gången på hemmaplan i Vancouver, efter att Agosta gjort nio mål och dessutom blivit utsedd till turneringens mest värdefulla spelare. Mycket större än så kan det inte bli.

Karriären rundades av med ett tredje olympiskt guld 2018 men genom åren har Agosta även skördat framgångar i VM, där det blev guld både 2007 och 2012. Dessutom har forwarden gjort stor succé i collegeligan där hon mellan 2006-11 stod för imponerande 302 poäng på 134 matcher med Mercyhurst University. Hon hade även några fina säsonger i Montréal Stars där hon bland annat blev CWHL-mästare 2012 efter att ha gjort smått otroliga 86 poäng på endast 31 matcher.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.