En av Svensk ishockeys mest rutinerade spelare väljer att vända hemåt. 

Säsongen är inte riktigt över för de svenska klubblagen men redan i april har Brynäs landat det som kan komma bli silly seasons tyngsta värvning – Jakob Silfverberg är klar för en återkomst till Gävle. Det har spekulerats en hel del kring forwardens framtid och nu står det klart att 33-åringen lämnat Anaheim och vänder hem till moderklubben.

– Det känns riktigt bra faktiskt, känns bra att vara hemma igen. Jag minns så väl att när jag bestämde mig att åka över efter SM-guldet så var den iniciala tanken att innan karriären är över så vill jag gärna tillbaka hem till Brynäs och avsluta på ett bra sätt därhemma. Nu sitter vi här idag, jag har spelat elva eller om det är tolv säsonger i NHL och känner fortfarande att jag har ett bra driv i kroppen, jag tycker fortfarande det är riktigt kul att spela, säger Silfverberg till Brynäs hemsida.

En av de stora

För alla som hejar på Brynäs behöver lagets senaste värvning ingen närmare beskrivning, Silfverberg slog tidigt igenom i moderklubben och genombrottet kom säsongen 2010/11 då han stod för 38 poäng och sedan fick chansen att göra VM-debut vilket resulterade i en silvermedalj. Ett år senare hade den lovande forwarden utvecklats till en av Elitseriens främsta spelare och med sina 74 poäng, varav tjugo i slutspelet, hade Silfverberg stor del i att Brynäs lyckades vinna sitt första SM-guld på 2000-talet.

Med fyra säsonger i Elitserien i bagaget tog Silfverberg klivet över till Nordamerika där det blev spel i Ottawa Senators som hade draftat honom redan 2009 men det var i och med flytten till Anaheim 2013 som svensken på allvar etablerade sig i världens bästa ishockeyliga. Under de kommande åren blev forwarden en nyckelspelare för sitt nya lag och våren 2015 imponerade han genom att göra hela 18 poäng under slutspelet.

Det blev aldrig någon Stanley Cup för Silfverberg men 33-åringen kan ändå blicka tillbaka till en väldigt fin tid i NHL, mellan 2012-24 blev det imponerande 819 grundseriematcher och han lämnar västkusten som den spelare som gjort femte flest matcher i Anaheims historia. Förutom alla matcher i NHL har Jakob även representerat Tre Kronor vid ett flertal tillfällen, efter VM-debuten 2011 blev det även silver vid OS tre år senare och han har även varit med i World Cup 2016. Det senaste mästerskapet spelades så sent som förra våren då Silfverberg var lagkapten när Sverige överraskande föll i kvartsfinalen mot Lettland.

FAKTA: Jakob Silfverberg 
Ålder: 33 år
Position: forward
Moderklubb: Brynäs IF
Övriga klubbar: Ottawa Senators, Binghampton Senators, Anaheim Ducks
Statistik den här säsongen: 80 matcher, 19 poäng (7+12) – Anaheim Ducks, NHL
Meriter: SM-Guld (2012), OS-Silver (2014), VM-Silver (2011)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här