I eftermiddag fortsätter Kanadas jakt på att försvara sitt VM-guld. 

I den första av eftermiddagens kvartsfinaler blir det ett möte mellan två lag som kommer till slutspelet med ett gott självförtroende. Det blev visserligen förlust med hela 1-6 i Slovakiens avslutande gruppspelsmatch mot Tre Kronor, men i övrigt har man spelat bra och det finns några riktigt formtoppade spelare i truppen. Inte minst forwarden Libor Hudacek som är en av turneringens främsta målgörare och det finns även ett fint sparkapital i supertalangen Juraj Slafkovsky som inte riktigt kommit upp i nivå under inledningen av turneringen. I samma kategori finns även den rutinerade forwarden Tomas Tatar som stundtals blixtrat till men som fortfarande har mer att ge och nu vill lagkaptenen säkerligen visa sig från sin bästa sida.

Trots att Slovakien har ett relativt bra lag på pappret går man in i kvartsfinalen som en stor underdog eftersom Kanada varit ett av lagen som imponerat mest i gruppspelet. Så sent som igår besegrade man Tjeckien efter förlängning och tidigare under gruppspelet vann man även i en tidig gruppfinal mot Schweiz, så formen är  det inget fel på. På senare tid har Dylan Cozens klivit fram med flera viktiga mål, inte minst i powerplay, vilket gör honom till en potentiell nyckelspelare i kvartsfinalspelet. Noterbart är att Connor Bedard inledde turneringen med att göra fyra mål på två matcher men sedan har supertalangen haft svårt att producera och i de senaste  fyra matcherna har 18-åringen fått lämna isen utan varken mål eller assist.

Ska Slovakien ha någon chans att besegra de regerande mästarna gäller det att man gör sin bästa match hittills i turneringen och man måste även förbättra vissa delar i spelet, inte minst powerplayspelet där man är sämst i hela VM. Ynka fyra procent räcker inte om man ska kunna ta sig vidare till semifinal. Fast den trenden kanske vänder nu när man möter ett Kanada som inte riktigt fått sitt boxplay att fungera, inför dagens match är man faktiskt bara tionde bäst i turneringen när det kommer till den spelformen.

STATISTIK INFÖR MATCHEN 

Gjorda mål
Kanada – 32
Slovakien – 26
Insläppta mål
Kanada – 18
Slovakien – 23
Powerplay
Kanada – 25.00%
Slovakien – 4.35%
Boxplay
Kanada – 79.17%
Slovakien – 80.95%
Poängkungen
Kanada – Dylan Cozens, 10 poäng (8+2)
Slovakien – Libor Hudacek, 9 poäng (5+4)

Matchen börjar 16:20 och sänds på TV6 samt Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här