Europa är i chock efter att Ryssland inlett sin invasion av Ukraina. 

Det kan inte ha undgått någon att läget kring den ukrainska gränsen varit minst sagt spänt de senaste veckorna och tidigt igår morse tog det hela en ny vändning när Ryssland inledde luftanfall mot flera mål, bland annat nära Kiev. Världsledare från alla håll och kanter fördömer agerandet och nu pågår en intensiv planering för hur man ska kunna få ett så fredligt avslut som möjligt på hela historien. Något som just nu känns avlägset.

“Pennan är mäktigare än svärdet”

1839, precis hundra år innan andra världskriget, skapade den engelska författaren Edward Bulwer-Lytton ordspråket “the pen is mightier than the sword” för att visa att det fanns andra sätt än våld att försöka få slut på konflikter. Det känns mer aktuellt än på väldigt länge, för historien har visat att det första steget i en lösning oftast handlat om att använda sig av andra sätt än vapen för att hitta en lösning. Det talas om vilka sorter av sanktioner man kan införa för att på så vis göra det tydligt för Ryssland att ett krig inte lönar sig, på något sätt, och där skulle även idrotten kunna spela en roll.

Man brukar säga att idrott och politik inte hör ihop men på senare år har det visat sig vara långt ifrån sanningen, det räcker att se de senaste olympiska spelen i Kina för att förstå att många länder ser idrotten som ett sätt att få ett bättre anseende. Nästa vinter kommer nästa exempel, då Qatar står som värd för fotbolls-VM.

Ryssland och idrott går som hand i handsken och det är nu som övriga världen måste visa att om man inte sköter sig så får man vara beredda på att betala ett pris även inom idrotten. Under gårdagen nåddes vi bland annat av nyheten att svenska fotbollsförbundet inte ser det möjligt att spela ett eventuellt play-off i Ryssland senare i vår och enligt nyhetsbyrån AP ska UEFA tagit beslutet att flytta finalen i Champions League som var tänkt att spelas i St Petersburg. Det är ett steg i rätt riktning men förhoppningsvis slutar det inte där.

Dags att ta sitt ansvar

Fotbollen har inlett något som på sikt kan bli bra men nu måste även hockeyn ta efter, det känns givet att ta ifrån Ryssland rollen som värd för Junior-VM som är tänkt att spelas i Novosibirsk med start i december. Tidigare har det internationella ishockeyförbundet tagit ifrån Belarus ett VM och utifrån sett känns det givet att man inte låter Ryssland vara med i vårens mästerskap som ska spelas i Finland.

Det är dock ingen hemlighet att de större förbundet (bland annat FIFA) har svårt att sätta sig emot Ryssland och vi ska nog inte räkna med att alla olika sporter kommer ta avstånd från det som just nu händer i Ukraina, men förhoppningsvis kan ishockeyn vara med på ett hörn, inte minst för att visa solidaritet.

Avslutningsvis är det på sin plats att förtydliga att undertecknad inte tror sig vara någon expert på ämnet, men de flesta av världens ledare verkar vara överens om att sanktioner är en del av det som kan bli lösningen på problemet vi ser nu och där borde idrotten spela sin roll.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här