Det börjar bli dags att snacka upp årets upplaga av Ishockey-VM. 

Väntan har varit lång men imorgon är det dags att släppa pucken i Ishockey-VM som den här gången äger rum i Tjeckien och mycket talar för att det kan bli en riktig publikfest där förväntningarna är höga på flertalet av landslaget som deltar. Inte minst på värdnationen som fått med flera tunga namn från NHL vilket gör att supportrarna drömmer om en medalj på hemmaplan.

Idag inleder VMishockey sin uppladdning inför mästerskapet genom att ta en titt på den första av två grupper där totalt åtta lag deltar, däribland just Tjeckien samt förhandsfavoriten Kanada.

Inför Grupp A – lagen, stjärnorna, matcherna

Lagen i Grupp A

Danmark 

Kommer till VM med relativt låga förväntningar på sig efter att inte lyckats ta sig vidare till kvartsfinal någon gång sedan 2016 och det finns en risk att den trenden håller i sig. Har dock en väldigt rutinerad trupp med många spelare som varit med i landslaget under en lång tid så det kan tala till deras fördel. I truppen finns flertalet spelare som håller till i SHL, däribland målvakten Frederik Dichow som tippas få förtroendet från start. Noterbart är att det även finns en svensk koppling vid sidan av isen eftersom en stor del av tränarteamet kommer från Sverige och där Mikael Chrintz-Gath har huvudansvaret och det här blir första mästerskapet i förbundskaptensrollen för 47-åringen.

Tre spelare att hålla ögonen på: Patrick Russell, Philipp Bruggisser och Oscar Fisker Mölgaard

 

Finland 

Om Danmark går in i gruppspelet utan några större förväntningar på sig så är det betydligt mer krav och press på Finland som oftast är med och spelar om medaljerna. De senaste åren har man lyckats relativt bra när det kommer till att locka spelare från NHL men den här gången har det gått betydligt tyngre vilket gör att ansvaret blir ännu större på Mikael Granlund som hoppas leda lejonen till sitt tredje VM-guld. Det här blir det sista mästerskapet för förbundskaptenen Jukka Jalonen som tidigare vunnit just tre VM-guld och som nu vill avsluta på topp.

Tre spelare att hålla ögonen på: Olli Määttä, Konsta Helenius och Mikael Granlund

 

Storbritannien

De brittiska öarna är inte direkt kända för sin ishockey men Storbritannien har sakta men säkert tagit steg i rätt riktning och nu hoppas man på allvar etablera sig i den högsta divisionen efter att ha vunnit B-VM förra säsongen. Åker till Tjeckien med en trupp där merparten håller till i den inhemska ligan och ska man ha någon som helst chans att skrälla sig vidare till kvartsfinal gäller det att Liam Kirk levererar. Forwarden som draftades av Arizona för ett par år sedan håller numera till i den tjeckiska ligan och ses som britternas största stjärna.

Tre spelare att hålla ögonen på: Liam Kirk, Brett Perlini och Cade Neilson 

 

Österrike 

Alplandet är i en liknande situation som Storbritannien, man går in i gruppspelet med låga förväntningar på sig men man har något som britterna saknar – en spelare från NHL. Efter mycket om och men lyckades man få med Marco Rossi i truppen och forwarden som noterats för 40 poäng i Minnesota den här säsongen är utan tvekan lagets största stjärna. Förra våren stod 22-åringen för sex poäng på sju matcher och han borde vara ännu bättre efter att ha spelat sin första säsong i världens bästa liga. I övrigt saknar truppen spelare som lyckats i Nordamerika men några har testat lyckan på svensk is, däribland Thomas Raffl som har ett förflutet i Luleå.

Tre spelare att hålla ögonen på: Marco Rossi, Thomas Raffl och Vinzenz Rohrer

 

Norge 

Jämför man med Danmark så har Norge lyckats bättre när det kommer till att etablera sig i VM, åtminstone sett till spelet även om det inte alltid synts i tabellerna. Nu hoppas man dock att det ska kunna bli ett lyft och det beror till stor del på att stjärnan Mats Zuccarello Aasen är tillbaka i landslaget och gör sitt första VM sedan 2016. 36-åringen är en av hela VM:s mest rutinerade spelare och bidrar med värdefull “star quality” till ett landslag där merparten av spelarna håller till i Europa. Med i truppen finns även veteranen Patrick Thoresen som i sina bästa stunder håller hög klass och man tränas av svensken Tobias Johansson nu gör sitt andra VM.

Tre spelare att hålla ögonen på: Mats Zuccarello Aasen, Patrick Thoresen och Michael Brandsegg-Nygård 

 

Schweiz 

Trots storleken på landet har Schweiz lyckats väldigt bra när det kommer till att utveckla spelare och det gör att man åker till VM med flertalet NHL-stjärnor i sin trupp. Det gör även att förväntningarna växer och de flesta räknar med att laget ska ta sig vidare till kvartsfinal. Det finns flera offensiva spelare som håller hög klass i truppen och senaste nytt är att man även lyckats förstärka defensiven i form av Roman Josi som spelat mer än 900 NHL-matcher och som 2020 fick ta emot priset som ligans främsta back. Schweiz kan bli att räkna med i årets VM, den saken är klar. Det är även värt att lyfta fram det faktum att Andres Ambühl är med i truppen även den här gången, 40-åringen gjorde sin VM-debut redan 2004 och är som har spelat överlägset flest VM-matcher genom tiderna, 131 stycken.

Tre spelare att hålla ögonen på: Nico Hischier, Nino Niederreiter och Roman Josi

 

Tjeckien

Värdlandet går in i gruppspelet med höga förväntningar på sig efter att man lyckats bygga en relativt stark VM-trupp där det bland annat finns åtta spelare från NHL. Noterbart är att tre av dessa håller till på målvaktssidan och just den positionen är den på pappret starkaste. I offensiv väg finns det en hel del värdefull rutin i form av bland annat Dominik Kubalik som spenderat de fem senaste åren i NHL men även spelgeniet Roman Cervenka som samlat ihop imponerande 66 VM-poäng och som var med redan när det blev guld för fjorton år sedan. Tjeckien bör ta sig vidare till kvartsfinal men ses på förhand inte som en av huvudfavoriterna till ett guld, även om stödet från hemmapubliken kanske kan få dem att blanda sig i kampen om medaljerna.

Tre spelare att hålla ögonen på: Roman Cervenka, Petr Mrázek och Ondrej Palat 

 

Kanada

Det händer alltid saker kring Kanada och man går in i VM med en högintressant trupp fylld till bredden av spelare som har potential att tillhöra toppskiktet i turneringen. Mycket av snacket kring laget handlar naturligtvis om supertalangen Connor Bedard som gör sin VM-debut och han kommer förmodligen vara den spelaren som får mest blickar riktade mot sig under turneringen. Ett givet andrahandsval vore supertalangen Macklin Celebrini som spås väljas först av alla i sommarens draft men i sista stund valde Kanada att skicka hem honom och Adam Fantilli vilket inte varit populärt hos supportrarna. Trots det ser man naturligtvis sig själva som favoriter och Kanada är tillsammans med Tre Kronor och USA de hetaste kandidaterna till att ta VM-guld.

Tre spelare att hålla ögonen på: Connor Bedard, Andrew Mangiapane och Dylan Cozens 

 

3 stjärnor i Grupp A

  1. Connor Bedard (Kanada – forward)
    De flesta är nog överens om att Bedard är den största stjärnan i den här gruppen men det behöver inte nödvändigtvis betyda att han är den bästa spelaren. 18-åringen kommer från en rookiesäsong där han visade att hypen kring honom var befogad och det kommer förmodligen inte dröja många år innan supertalangen räknas som en av NHL:s främsta spelare. Får nu chansen att göra sitt första VM och håller trenden i sig blir det succé.
  2. Nico Hischier (Schweiz – forward)
    Här har vi något så pass ovanligt som en lojal NHL-stjärna som alltid ställer upp när landslaget ringer. Är bara 25 år men gör redan sitt femte VM och är omåttligt populär på hemmaplan. Valdes först av alla i draften 2017 och gjorde direkt succé i New Jersey där han sedan fyra år tillbaka är lagkapten. Blir väldigt viktig för Schweiz i VM och har siktet inställt på att ta sin första medalj med landslaget.
  3. Mats Zuccarello Aasen (Norge – forward)
    Här är det jämnt skägg mellan Zuccarello och Mikael Granlund men valet faller tillslut på norrmannen som lyckats hålla en imponerande hög nivå under många år. Är Norges största och bästa ishockeyspelare genom tiderna och får nu chansen att göra sitt första VM på åtta år. Är väldigt populär i klubblaget Minnesota där han sällan gör en dålig match. Lär komma upp i tusen NHL-matcher innan karriären är över.

 

Spelschemat i Grupp A

Fredag 10:e maj
Schweiz – Norge (16:20)
Tjeckien – Finland (20:20)

Lördag 11:e maj
Storbritannien – Kanada (12:20)
Österrike – Danmark (16:20)
Norge – Tjeckien (20:20)

Söndag 12:e maj
Finland – Storbritannien (12:20)
Danmark – Kanada (16:20)
Österrike – Schweiz (20:20)

Måndag 13:e maj
Finland – Norge (16:20)
Schweiz – Tjeckien (20:20)

Tisdag 14:e maj
Danmark – Norge (16:20)
Kanada – Österrike (20:20)

Onsdag 15:e maj
Tjeckien – Danmark (16:20)
Schweiz – Storbritannien (20:20)

Torsdag 16:e maj
Finland – Österrike (16:20)
Kanada – Norge (20:20)

Fredag 17:e maj
Storbritannien – Danmark (16:20)
Tjeckien – Österrike (20:20)

Lördag 18:e maj
Danmark – Schweiz (12:20)
Kanada – Finland (16:20)
Tjeckien – Storbritannien (20:20)

Söndag 19:e maj
Norge – Österrike (16:20)
Schweiz – Kanada (20:20)

Måndag 20:e maj
Storbritannien – Norge (16:20)
Finland – Danmark (20:20)

Tisdag 21:e maj
Österrike – Storbritannien (12:20)
Kanada – Tjeckien (16:20)
Finland – Schweiz (20:20)

VM sänds på TV6 samt Viaplay. 

 

 

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här