Efter en avslutande målfest lyckades Växjö säkra SM-guldet. Nu väntar nästa utmaning för flera av lagets spelare. 

Saker och ting kan hända på ganska kort tid, så sent som förra säsongen slutade Växjö Lakers tia i grundserien vilket innebar att man missade slutspelet. Förväntningarna var därför ganska låga när den nya säsongen drog igång i höstas – men laget slog många med häpnad genom att vinna grundserien. Senast man lyckades med den bedriften var 17/18, den gången slutade det med SM-guld och så blev det även den här gången. Efter gårdagens 6-2 seger, där man gjorde fem mål i tredje perioden, kan Växjö fira sitt tredje guld sedan 2015 och för flera av spelarna har en lyckad säsong inneburit ökade chanser att få vara med i VM.

Blågul kvartett från Lakers?

Viktor Fasth (Målvakt) , Sverige 
Är en av de mest rutinerade på positionen och har stor del i Växjös SM-guld. 38-åringen gjorde comeback i Tre Kronor tidigare den här säsongen och borde finnas med i förbundskapten Garpenlövs tankar. Enda frågetecknet är hur det står till med formen efter att ha missat en del matcher under slutspelet.

Christian Folin (Back), Sverige 
Missade många matcher i grundserien men har varit väldigt bra under slutspelet, vilket stärkt hans VM-aktier. Gör sin första säsong i SHL men har tidigare spelat mer än 200 matcher i NHL och skulle kunna vara ett bra alternativ på backsidan.

Joel Persson (Back), Sverige
En av SHL:s mest spelskickliga backar som hållit hög klass hela säsongen. Spelade i Hockeyettan för fyra år sedan men har gjort en imponerande resa som tagit honom till både NHL och landslaget. Var med i Beijer Hockey Games för ett par månader sedan och borde därför finnas med i landslagsledningens planer.

Emil Pettersson (Forward), Sverige
Har inte fått lika mycket uppmärksamhet som lillebror Elias, men är utan tvekan en spelare som håller hög klass – något han inte minst visat den här säsongen. Stod för 22 fullträffar i grundserien och har varit bra även i slutspelet. Har stått för flera fina insatser i Tre Kronor under vintern och borde ligga bra till.

Finska lejon till VM?

Det är inte bara svenska spelare som imponerat i Växjö den här säsongen, i laget finns även ett par riktigt duktiga backar från Finland som också har chansen att få en biljett till VM i Lettland. Spelarna i fråga är Miika Koivisto, som var med och tog VM-guld 2019, samt Ilari Melart som gjort bra ifrån sig hela säsongen och som mycket väl kan vara en tilltänkt joker i Jukka Jalonens VM-trupp. 32-åringen har gjort många landskamper genom åren men inte varit med i ett mästerskap sedan våren 2013. Något som kan vara till hans nackdel.

Nordamerikanska bubblare i Lakers

Majoriteten av Växjös trupp är av europeisk härkomst men det finns även några spelare från andra sidan Atlanten och på grund av läget med Coronaviruset finns chansen att både Kanada och USA tvingas använda sig av fler spelare från ligorna i Europa. Något som kan tala för Andrew Calof (Kanada) samt talangen Jack Drury som var med i USA:s U20-landslag så sent som förra säsongen. 21-åringen har gjort en väldigt bra debutsäsong på seniornivå och noterades bland annat för elva poäng under slutspelet.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här