Många stora stjärnor ser ut att kunna bli tillgängliga för årets upplaga av ishockey-VM. 

De senaste dagarna har vi tagit en titt på spelare från SHL som kan bli aktuella för att delta i säsongens höjdpunkt, ishockey-VM i Finland. Tre Kronor kommer förmodligen använda sig av ett flertal spelare från den inhemska ligan men en hel del talar även för att man kommer spetsa laget med stjärnor från NHL. Något som även gäller de övriga länderna i mästerskapet. På andra sidan Atlanten hårdnar kampen om de åtråvärda slutspelsplatserna och i nuläget finns det flera stora stjärnor som ser ut att få avsluta säsongen tidigt. Nedan listar vi tio spelare som skulle kunna bli kommande motståndare till Sverige i VM.

Tio stjärnor som kan bli aktuella för VM

Johnny Gaudreau, USA

Ålder: 29 år Position: forward Statistik den här säsongen: 58 matcher, 54 poäng (15+39)
Kommentar: Vi inleder med en spelare som tillhört världstoppen i många år och som i sina bästa stunder är en av NHL:s mest underhållande lirare. Inför den här säsongen gjorde forwarden en omtalad flytt till Columbus och där har det gått bra, men inte riktigt på samma nivå som under åren i Calgary. Vore utan tvekan en drömförstärkning till USA inför VM och 29-åringen har tidigare varit med i fyra VM och sommaren 2016 tog han även plats i Nordamerikas lag i World Cup.

Nick Suzuki, Kanada

Ålder: 23 år Position: forward Statistik den här säsongen: 59 matcher, 46 poäng (20+26)
Kommentar: Precis som vanligt kommer Kanada kunna välja och vraka mellan många väldigt bra spelare och som läget ser ut nu kommer Suzuki vara tillgänglig för VM, sedan är det en annan femma om 23-åringen vill vara med. Har tillhört Montréal sedan debuten i NHL och är numera lagkapten i den anrika klubben men för närvarande ser man ut att missa slutspelet. Suzuki har dock varit ett glädjeämne, forwarden toppar den interna poängligan och är även den näst bästa målgöraren. Har aldrig varit med i landslaget tidigare, vilket skulle kunna göra honom mer motiverad att äntligen få göra sin debut.

Mike Matheson, Kanada

Ålder: 29 år Position: back Statistik den här säsongen: 23 matcher, 16 poäng (4+12)
Kommentar: Här har vi en spelare som på sätt och vis skulle kunna vara motiverad att vara med i VM, för det har gått väldigt tungt för hans Montréal och han har dessutom missat många matcher. När 29-åringen väl varit ute på isen har han visat sin klass och Matheson skulle vara en fin förstärkning till det Kanadensiska VM-laget. Har varit med i två VM tidigare där guldet 2016 är höjdpunkten, i turneringen blev han dessutom utsedd till den bästa backen samt tog plats i Allstar team. Tretton poäng (3+10) på 20 VM-matcher är ett fint facit.

Claude Giroux, Kanada

Ålder: 35 år Position: forward Statistik den här säsongen: 58 matcher, 54 poäng (23+31)
Kommentar: Här har vi en av ligans riktigt stora stjärnor som naturligtvis skulle sätta guldkant på hela VM om han valde att vara med. Den rutinerade forwarden håller, efter bland annat fjorton säsonger i Philadelphia, numera till i Ottawa där det gått väldigt bra men laget ser ut att missa slutspelet vilket öppnar en dörr till VM. Det som talar emot ett deltagande där är åldern, risken finns att han hellre vilar upp sig inför den kommande säsongen. Har dock varit med i tre VM tidigare där guldet 2015 smäller högst. Kan, om formen håller i sig, göra sin 1000:e poäng i NHL innan grundserien är över.

Max Domi, Kanada

Ålder: 27 år Position: forward Statistik den här säsongen: 58 matcher, 47 poäng (18+29)
Kommentar: Har hockeyn i blodet tack vare sin pappa Tie som under många år var en fruktad slagskämpe i Toronto, men Max har spelsinnet som sin styrka och håller i sina bästa stunder väldigt hög klass. Avslutade förra säsongen starkt i Carolina men flytten till Chicago har gjort att det förmodligen inte blir något slutspel den här gången. Har bara varit med i ett VM och då blev det guld, men den gången hade han en ganska tillbakadragen roll. Väljer 27-åringen att vara med i vår så lär han få en betydligt större och viktigare plats i truppen.

Tim Stützle, Tyskland

Ålder: 21 år Position: forward Statistik den här säsongen: 54 matcher, 59 poäng (26+33)
Kommentar: Sitter i samma sits som Giroux där ett slutspel är avlägset men här känns det mer troligt med spel i VM. Tyskland brukar vara bra på att locka sina stjärnor till landslaget och trots sin ålder har Stützle redan gjort VM-debut, den skedde förra våren och det kan ha gett mersmak. Har potential att bli en av NHL:s största stjärnor och är redan en spelare som håller riktigt hög klass.

Tomas Hertl, Tjeckien

Ålder: 29 år Position: forward Statistik den här säsongen: 57 matcher, 48 poäng (15+33)
Kommentar: De senaste åren har Tjeckien lyckats bygga relativt starka VM-lag och skulle man få in Hertl vore det naturligtvis ett stort steg i rätt riktning. 29-åringen har lite i skymundan gjort en väldigt fin säsong och är en av San Joses främsta offensiva spelare, men just nu finns det inget som talar för att man kommer nå slutspelet. Har varit med i fyra mästerskap och tog VM-brons så sent som förra våren.

Clayton Keller, USA

Ålder: 24 år Position: forward Statistik den här säsongen: 59 matcher, 56 poäng (24+32)
Kommentar: Ses kanske inte som någon av ligans största stjärnor än, men har utan tvekan potential att en dag bli det. Är tänkt att vara den ledande spelaren i “det nya Arizona” som under de kommande åren ska bli ett lag att räkna med, tack vare draftval där man knyter till sig lovande spelare. Har guld med både U18 och Juniorlandslaget men väntar fortfarande på sin första medalj med det amerikanska A-landslaget. Har gjort två VM vilket resulterat i elva poäng på sexton matcher.

Aleksander Barkov, Finland

Ålder: 27 år Position: forward Statistik den här säsongen: 49 matcher, 50 poäng (16+34)
Kommentar: Finland har naturligtvis förhoppningar om att kunna bygga ett starkt lag och försvara sitt VM-guld, dessutom på hemmaplan. Då vore det en ren dröm att lyckas få med sig Barkov i laget, för det är inget snack om att forwarden är en av landets största stjärnor och även en toppspelare i NHL. Hans Florida kan mycket väl nå slutspelet men ligger bara sexa i Atlantic division så säsongen skulle kunna ta slut snabbare än väntat. Har tidigare varit med i två VM, ett OS och World Cup men väntar fortfarande på det första guldet.

Filip Hronek, Tjeckien 

Ålder: 25 år Position: back Statistik den här säsongen: 58 matcher, 37 poäng (9+28)
Kommentar: Inför säsongen såg de flesta Moritz Seider som Detroits främsta back men i vinter har tysken faktiskt blivit överglänst av Hronek, som gjort väldigt bra ifrån sig. Har etablerat sig som en av Red Wings nyckelspelare och missar man slutspel (just nu är man inne i en väldigt jämn kamp) vore 25-åringen en drömförstärkning till Tjeckiens VM-trupp. Var med så sent som förra våren och brukar ställa upp när det finns möjlighet att spela med landslaget.

Fem andra stjärnor som också kan bli aktuella för VM: Moritz Seider (Tyskland/Detroit), Trevor Zegras (USA/Anaheim), Quinn Hughes (USA/Vancouver), Tony DeAngelo (USA/Philadelphia), Juuse Saros (Finland/Nashville)  

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.