Den svenska stjärnbacken går mot en historisk säsong. 

I mer än tio år har Erik Karlsson rankats som en av NHL:s främsta backar och den här vintern har svensken tagit ytterligare ett steg i sin utveckling, trots att det gått tungt för San Jose har 32-åringen briljerat och succén ser ut att fortsätta. De senaste veckorna har frågan inte varit om han ska lyckas slå Victor Hedmans svenska poängrekord för backar utan NÄR det sker. Natten till onsdagen noterades Karlsson för sin 85:e poäng för säsongen vilket tog upp honom i delad ledning och sedan dess har jakten på rekordet fortsatt.

Fredagens match mot Seattle blev dock en målsnål historia där San Jose föll utan att Karlsson hamnat i poängprotokollet och det blev sedan även förlust i helgens möte mot New York Islander (1-4) – och även den gången fick den svenska stjärnbacken lämna isen utan poäng. Jakten på att ta över rekordet fortsätter därmed ytterligare ett tag. Nästa chans kommer inatt då Edmonton står för motståndet.

Svenska backarna som gjort flest poäng på en säsong i NHL

 1. Victor Hedman, Tampa Bay (2021/22) – 85 poäng
  Erik Karlsson, San Jose (2022/23) – 85 poäng
 2. Erik Karlsson, Ottawa (2015/16) – 82 poäng
 3. Nicklas Lidström, Detroit (2005/06) – 80 poäng
 4. Erik Karlsson, Ottawa (2011/12) – 78 poäng
 5. Börje Salming, Toronto (1976/77) – 78 poäng
 6. Börje Salming, Toronto (1977/78) – 76 poäng
 7. Erik Karlsson, Ottawa (2013/14) – 74 poäng
 8. Nicklas Lidström, Detroit (1999/00) – 73 poäng
 9.  Börje Salming, Toronto (1978/79) – 73 poäng
 10. Victor Hedman, Tampa Bay (2016/17) – 72 poäng

Dörren öppen till VM?

Samtidigt som Karlsson gjort succé i NHL har klubblaget San Jose haft en minst sagt tung säsong och det står redan klart att det inte kommer bli något slutspel. Något som kan öppna dörren till VM för den svenska stjärnbacken som gör sin starkaste säsong hittills i karriären. 32-åringen från Småland har inte varit med i Tre Kronor sedan World Cup sommaren 2016 men har sedan tidigare två VM (2010,11) samt OS från 2014 på sin meritlista, där samtliga mästerskap kommit under hans tid som spelare i NHL. Något som visar att det inte är helt omöjligt att få med honom i landslaget trots en lång säsong.

I laget finns ett antal andra spelare som också kan komma bli aktuella för VM, dels ur svensk synvinkel men även internationellt sett. För svensk del skulle forwardsduon Oskar Lindblom och Andreas Johnson kunna vara möjliga förstärkningar där den senare fått ett lyft sedan flytten från New Jersey för ett par veckor sedan. Sedan finns det även en möjlig joker i form av talangen William Eklund som lyckats slå sig in i laget den senaste tiden, vilket bland annat resulterat i två mål.

Svenskarna i San Jose

Erik Karlsson, 70 matcher – 85 poäng (20+65)
Oskar Lindblom, 66 matcher – 13 poäng (5+8)
Andreas Johnson, 10 matcher – 3 poäng (0+3)
William Eklund, 8 matcher – 2 poäng (2+1)
Fabian Zetterlund, 10 matcher – 1 poäng (0+1)

Dessutom hoppas Tyskland kunna få med sig Nico Sturm till VM, 27-åringen rankas som en av landets främsta spelare och har gjort en imponerande resa från NAHL via collegeligan hela vägen till NHL. Det har däremot inte blivit något mästerskap på seniornivå men nu finns chansen. I övrigt kan vi konstatera att Schweiz hoppas att Timo Meier vill förlänga säsongen med ett VM och samma sak gäller tjeckernas Tomas Hertl, som var med i truppen förra våren och som därmed har ett brons att försvara.

MER OM NHL: Svenskt flyttkaos i NHL
De tio största affärerna i NHL 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här