Favoriten är ett steg närmare sitt mål.

Inför sommarens Junior-VM var de flesta överens om att Kanada var den största förhandsfavoriten och efter att USA överraskande åkt ut redan i kvartsfinal fick värdnationen än mer press på sina axlar. I nattens semi mot Tjeckien var man därmed stora favoriter och man skulle även få en bra start på matchen, först genom Kent Johnsons ledningsmål och fem minuter innan första perioden var över kunde Connor Bedard utöka till 2-0.

I andra perioden fortsatte Kanada att styra spelet och när Tjeckien drog på sig en onödig utvisning kunde Logan Stankoven utöka den kanadensiska ledningen ytterligare. Med knappt fyra minuter kvar av perioden var det återigen dags för tjeckerna att spendera tid i utvisningsbåset och även den här gången kunde Kanada utnyttja läget. Med sitt åttonde mål hittills i turneringen satte Mason McTavish 4-0 och nu fanns det inte mycket som talade för en tjeckisk vändning.

Spänning – i ett par minuter

I kvartsfinalen mot USA visade Tjeckien prov på stor vilja och det gjorde man även i den här matchen, läget såg mörkt ut men med knappt tio minuter kvar att spela reducerade Jan Mysak och sedan dröjde det mindre än två minuter innan David Jiricek kunde få in ytterligare en puck bakom den kanadensiska målvakten. Där tändes hoppet för Tjeckien men tack vare en fin offensiv press kunde Joshua Roy lirka in 5-2 vilket även blev slutresultatet.

Kanada är därmed klara för en ny final och det är precis enligt planen, man har gjort bra insatser hittills men det finns fortfarande mer att få ut av den trupp man har i mästerskapet. Istället för en efterlängtad final får Tjeckien sikta in sig på en bronsmatch där antingen Sverige eller Finland står för motståndet.