Det bjöds på spänning och heta känslor när Tre Kronor spelade sin sista match i gruppspelet.

Viktiga poäng stod på spel när Tre Kronor gav sig in i den avslutande gruppspelsmatchen mot USA och det skulle bli en händelserik inledning där amerikanerna tidigt drog på sig ett matchstraff efter att Michael Eyssimont gett Rasmus Sandin en bentackling, vilket resulterade i att den svenska backen tvingades lämna isen med en befarad knäskada. Några minuters senare blev ytterligare en amerikan utvisad och i det efterföljande powerplayspelet kunde Leo Carlsson ge Sverige ledningen med ett delikat avslut, framspelad av Henrik Tömmernes som noterades för sin nionde assist i turneringen.

Amerikansk press

Den första perioden präglades av utvisningar åt båda hållen och med ungefär tre minuter kvar att spela kunde Nick Bonino kvittera i powerplay som gjorde sitt tredje mål i gruppspelet. Efter en ganska jämn inledning på matchen började USA koppla ett litet grepp om spelet och halvvägs in i andra perioden kunde Connor Garland sätta ledningspucken bakom Lasse Johansson i det svenska målet. I slutskedet av perioden stod USA för en fin omställning där collegespelaren Lane Hutson läckert kunde utöka ledningen, vilket satte Tre Kronor i en besvärlig sits inför den tredje perioden.

En dramatisk upplösning

I inledningen av den tredje perioden såg USA ut att utöka ledningen till 1-4 men den svenska bänken gjorde en så kallad “coach challenge” varpå domarna dömde bort målet på grund av offside. Därmed levde fortsatt hoppet om en svensk vändning i matchen men man hade svårt att få spelet och fungera, stundtals var det mer USA som gick på offensiva utflykter i jakt på ytterligare ett mål. Med lite drygt fem minuter kvar att spela skulle dock Tre Kronor få en biljett in i matchen när Leo Carlsson skickade iväg en puck som styrdes in av en amerikansk back. Plötsligt fick de svenska spelarna energi och strax efter Carlssons mål kunde Timothy Liljegren hålla sig framme och peta in en retur vilket tvingade fram en förlängning.

Tidigt in i förlängningen kom avgörandet då Dylan Samberg snyggt kunde placera in segermålet som gör att USA vinner gruppen. Resultatet gör att Sverige slutar tvåa i gruppen vilket gör att man ännu inte vet vilket lag av Tjeckien och Lettland som väntar i kvartsfinal. Noterbart är att Sverige lämnar matchen med två oroande skador, förutom Rasmus Sandin fick även André Petersson besöka omklädningsrummet i förtid och precis som för sin lagkamrat verkar det handla om en knäskada.

– USA är bättre än oss, jag tycker vi gör en hyfsat bra första period men sedan tycker jag de tar över mer och mer. Bra comeback i tredje men dem var lite bättre idag, sa backen Timothy Liljegren till SVT efter slutsignalen.