En ny händelserik säsong står för dörren. 

Sommaren är officiellt slut, september är här och med den även hösten och den riktiga starten på en ny säsong. Senare i månaden kommer ligaspelet inledas och sedan dröjer det inte länge innan även landslagen börjar spela matcher, vissa mer viktiga än andra. Nedan följer fem höjdpunkter för de olika landslagen under säsongen 2023/24.

Damkronorna

Damernas motsvarighet till Tre Kronor hade knappt hunnit avsluta förra säsongen innan arbetet inför hösten startade, redan i maj samlades man för ett läger i Falun och sedan dess har det även blivit ett läger i Stockholms utkanter samt en turnering i Finland. Arbetet är därmed igång inför säsongens stora höjdpunkt – VM i USA som går av stapeln nästa vår. Damkronorna kommer åka dit med relativt höga förväntningar på sig efter att ha tagit steg i rätt riktning de senaste åren, där vårens sjätteplats i VM fick ses som något av en framgång. Många spelare från den truppen kommer förmodligen finnas med i landslaget även den här säsongen, men det finns säkerligen en hel den unga förmågor som får chansen att debutera i Damkronorna under de kommande månaderna.

– Jag ser fram emot att se spelarna i SDHL och NCAA under hösten. Vi har haft bra läger under sommaren och med den här turneringen i ryggen, så känns det jäkligt intressant inför hösten. Vi har en sund konkurrens kring platserna i laget och det ska bli roligt att se spelarnas på deras respektive håll, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg till ishockeyförbundets hemsida.

Tre Kronor

Hur man än vrider och vänder på det så blev vårens insats i VM något av ett misslyckande. Under gruppspelet såg det stundtals lovande ut men sedan föll man tungt i kvartsfinalen mot ett motiverat Lettland vilket gör att Tre Kronor missat semifinal fyra VM i rad. Nu står en ny säsong för dörren där Euro Hockey Tour blir en bra uppladdning men den stora händelsen är naturligtvis VM som den här gången kommer att spelas i Tjeckien, närmare bestämt Ostrava och Prag. För svensk del väntar tuffast möjliga motstånd redan i premiären då USA väntar den 10:e maj och sedan rullar gruppspelet vidare i drygt en vecka.

Precis som vanligt kommer en hel del i uppsnacket inför mästerskapet handla om vilka spelare som förbundskaptenen Sam Hallam kan få med sig till Tjeckien, förmågor från Europa i all ära men vill man gå långt krävs det även förstärkningar från NHL. Något som varit ganska besvärligt de senaste åren. Så sent som i våras såg stjärnor som Rasmus Dahlin och Elias Pettersson ut att ansluta, men avböjde i sista stund.

– Det kom fram till försäkringsfrågan. Jag ville spela, men det löste sig inte. Det är vad jag kan säga. Jag kunde inte spela utan en försäkring. Jag vet inte hur mycket folk fattar att jag kommer att sajna ett stort kontrakt där jag kommer att tjäna väldigt mycket pengar, säger Pettersson till Aftonbladet.

Juniorkronorna

VM för både damer och herrar i all ära, men de senaste åren har även Juniorlandslagets mästerskap blivit väldigt omskrivet. Junior-VM äger alltid rum i mellandagarna där det oftast spelas någon extra intressant match vid Nyår och nuförtiden ses turneringen som något av en klassiker, något man helt enkelt inte får missa. Så kommer det vara även i år och den här gången blir det extra speciellt eftersom JVM spelas på svensk mark, närmare bestämt i Göteborg. Det blir första gången sedan 2014 då Malmö stod som värd för turneringen.

Säsongen 2022/23 blev VM en ganska besvärlig upplaga för Juniorkronorna, man inledde visserligen genom att besegra Österrike med hela 11-0 men fick nöja sig med en tredjeplats i gruppspelet vilket innebar kvartsfinal mot Finland. Väl där blev det visserligen seger med uddamålet men sedan föll man efter förlängning i en spännande semifinal mot Tjeckien innan USA vann en målrik bronsmatch med 8-7 där det avgörande målet också kom i förlängning. Epitetet stolpe ut passade därmed ganska bra för att beskriva Juniorkronornas mästerskap. Nu är siktet inställt på revansch och med några månader kvar till premiären finns goda förhoppningar om att gå långt, men man har förlorat fem av sommarens åtta träningsmatcher så det återstår en hel del jobb.

Småkronorna

Samtidigt som Juniorkronorna stundtals hade det besvärligt och fick lämna JVM utan medalj kan man blicka tillbaka på U18-landslagets VM och vara väldigt positiv. Laget åkte till Schweiz med ett starkt lag på pappret och inledde turneringen genom att krossa Kanada med hela 8-0. Man ställdes sedan mot just Kanada i semifinalen och även där blev det seger med stora siffror, närmare bestämt 7-2 men sedan föll man i finalen mot USA där avgörandet kom i förlängningen.

Trots den avslutande besvikelsen gjorde Småkronorna ett fint VM och det ser därmed lovande ut inför säsongens VM som kommer att äga rum i Finland, närmare bestämt Espoo, med start den 25:e april. I nuläget ser det ut som att man kommer kunna ställa upp med ett starkt lag på pappret där flertalet spelare redan fått chansen att visa upp sig i försäsongsturneringen Hlinka-Gretzky Cup där det blev en femteplats. Det kommer bland annat vara värt att hålla ögonen på Alexander Zetterberg, som gjorde sex poäng, samt den lovande målvakten Herman Liv som stundtals storspelade. Båda spelarna kan mycket väl vara med i vårens VM-trupp.

Damlandslaget, U18

Precis som för Småkronorna blev förra säsongens VM väldigt lyckat för tjejernas motsvarighet. Den gången fick man chansen att spela VM på hemmaplan i Östersund och där bjöds det på många bra matcher och fin underhållning, inte minst i semifinalen där USA besegrades med 2-1. Att det sedan blev förlust med stora siffror i finalen mot Kanada var dessvärre väntat, men i stort blev VM en succé.

I början av januari 2024 är det dags för landslaget att försöka göra något liknande men den gången är det Schweiz och Zug som står som värd för mästerskapet. I nuläget ser det ut som att det svenska laget kommer kunna hävda sig väldigt bra, det kryllar av lovande spelare som håller en hög nivå där supertalangen Hilda Svensson sticker ut lite extra. 17-åringen stod för hela elva poäng i stora VM i våras och är utan tvekan en spelare som kommer få dra ett tungt lass om hon kan vara med i U18-VM.

Man kommer få klara sig utan Mira Jungåker som blivit överårig men spelare som Ebba Hedqvist och Emma Rehn gör att det ändå ser väldigt lovande ut. Det finns även en chans att backtalangen Jenna Raunio kan vara med men då behöver hon komma tillbaka ut på isen efter att ha ådragit sig en kraftig hjärnskakning vid U18-VM i vintras.

– Jag visste att jag hade ont i huvudet men jag ville spela färdigt VM. Det gjorde att jag ljög ganska mycket och spelade vidare i alla fall. Så illa som jag mådde då var det ingen som visste. Det var bara köra på. Det är jobbigt att prata om, sa Raunio till SVT sport tidigare i somras.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här