Säsongen 22/23 är igång och snart är det dags för Sam Hallam att ta ut sin första landslagstrupp. 

Tack vare, eller snarare på grund av, coronapandemin har uppehållet mellan säsongerna varit ovanligt kort. Så sent som för ett par veckor sedan spelades damernas VM vilket blev avslutet för den gångna säsongen och nu är redan säsongen 22/23 igång. Häromdagen hade SHL sin premiär och precis som vanligt finns det många spelare i ligan som är aktuella för landslaget.

Därför roar vi oss idag genom att ranka tio stycken spelare som borde vara med på den nye förbundskaptenen Sam Hallams lista inför säsongen. Noterbart är att det naturligtvis finns fler aktuella spelare, men det är de här som undertecknad ville lyfta fram lite extra.

10 landslagsaktuella spelare i SHL

1 – Jonathan Dahlén (Timrå)
Många spelare han återvänt till SHL inför säsongen men frågan är om inte Dahlén är den bästa. 24-åringen har visserligen inga medaljer från VM att skryta med, men kommer senast från en fullt godkänd säsong i NHL där han visade att det inte var några problem att han tidigare bara spelat allsvensk hockey och i den Nordamerikanska farmarligan. Trots en hel del fina insatser i San Jose valde Dahlén att krita på ett långtidskontrakt med Timrå och det är bara att tacka och ta emot för både klubben och SHL. Dessutom borde även landslagsledningen gnugga händerna, för Östersundssonen är utan tvekan en spelare som håller landslagsklass.

2 – Johan Larsson (Brynäs)
En hel del experter säger att säsongen 22/23 kan bli den bästa i Sverige sedan det var lockout i NHL, mycket tack vare hur läget i världen ser ut. Många spelare har värvats från KHL-klubbar men det har även anslutit några riktigt bra spelare från världens bästa liga – NHL. En av dessa är Johan Larsson, som är tillbaka i en svensk klubb för första gången sedan 11/12, då han hade stor del i Brynäs SM-guld. Mer än tio år senare har forwarden bland annat hunnit representera fyra klubbar i NHL men även hjälpt Tre Kronor att säkra VM-guldet senvåren 2018. 30-åringen är utan tvekan en tung värvning och är Larsson lika bra som förra säsongen så kommer han vara aktuell för spel i landslaget i vinter.

3 – Anton Lander (Timrå)
Efter en minst sagt svängig säsong har Timrå spänt bågen och värvningen av Anton Lander säger en del om klubbens framtida ambitioner. Det är inte bara en egen produkt som återvänder, utan även en spelare som vunnit KHL, spelat i världens bästa liga och som var Tre Kronors lagkapten vid de olympiska spelen så sent som i vintras. 31-åringen är en av lagets nyckelspelare den här säsongen och känns given i landslaget om han själv vill vara med.

4 – Lars Johansson (Frölunda)
Precis som Larsson är det dags för Johansson att återvända till svensk hockey, men för hans del är det inte riktigt lika länge sedan en SHL-is senast beträddes. Efter en i stort sett perfekt säsong 15/16, där han hade stor del i Frölundas SM-guld, tog Johansson klivet till Nordamerika men sedan väntade fem väldigt lyckade säsonger i den ryska proffsligan KHL. De tre avslutande säsongerna hade dalmasen minst insläppta mål av alla målvakter och så sent som i vintras var 30-åringen förstemålvakt i Tre Kronor under OS, så visst borde Frölundas stjärnvärvning vara ett namn för landslaget även i framtiden.

5 – Mathias Bromé (Örebro)
Efter en riktigt stark säsong nere i Schweiz och ett äventyr i Nordamerika är Bromé tillbaka i Örebro igen och han är det som en ännu bättre spelare än sist Behrn arena var 28-åringens hemvist. I vintras var han en av Davos främsta spelare och han var dessutom bra i både OS och VM, vilket gör att det känns rätt givet att landslagsledningen har koll på Bromé även den här säsongen.

6 – Linus Hultström (Linköping)
Efter två säsonger i KHL är Hultström hemma i SHL igen och han har valt att återvända till en klubb som betytt mycket för honom. Efter ungdomsåren hemma i Vimmerby gick flyttlasset till Linköping där han skulle komma spendera drygt sex säsonger innan Leksand värvade honom. Där blev det succé och flytten till Djurgården befäste smålänningen som en av ligans främsta backar. Nu är 29-åringen tillbaka på östgötaslätten och så sent som i vintras tog han plats i OS-truppen, vilket pekar på att Hultström kan vara en man för landslaget även den här säsongen.

7 – Dennis Everberg (Rögle)
För ungefär åtta år sedan blev det stora rubriker när en relativt okänd spelare från Rögle tog klivet från Hockeyallsvenskan till NHL och Colorado, men väl där visade Everberg att han kunde spela även på den absolut högsta nivån. Efter två säsonger i Nordamerika blev det en succéartad säsong i Växjö för att sedan testa lyckan i Ryssland och Schweiz, men sedan några år tillbaka är det åter Rögle som gäller. 30-åringen har en ruggigt hög högstanivå och även om insatserna i OS senast inte imponerade har forwarden dubbla VM-guld på sin meritlista. Spelade totalt nio landskamper förra säsongen och bör vara högaktuell även i framtiden.

8 – Patrik Karlkvist (Oskarshamn)
Jag minns tillbaka till säsongen 12/13 när jag stod och sände matcher i Hockeyettan, där fokus låg på Vita Hästen. Laget var topptippat men matcherna mot Västervik var alltid svåra och ofta på grund av att laget från Småland hade en väldigt vass spelare i form av Patrik Karlkvist. Det syntes att den lovande forwarden hade potential, men få trodde nog att han tio år senare skulle göra drygt 50 poäng i SHL och debutera i Tre Kronor. Numera är 30-åringen en toppspelare och lyckas han göra om succén från i vintras är Karlkvist utan tvekan en spelare för landslaget.

9 – Joakim Nygård (Färjestad)
Det blev faktiskt bara tre landskamper i vintras, men säsongen måste ändå ses som väldigt lyckad för Nygård. Karlstadspublikens favorit hade återvänt och var en nyckelspelare i jakten på ett SM-guld, vilket man skulle lyckas nå efter att Nygård gjort tolv poäng under slutspelet. Konkurrensen kring landslaget är naturligtvis hård men det är inget snack om att 29-åringen från Stockholm är tillräckligt bra för att spela i Tre Kronor.

10 – Pär Lindholm (Skellefteå)
Efter en sväng i KHL är Lindholm tillbaka i Skellefteå igen och det är naturligtvis väldigt goda nyheter för klubben. Senast 30-åringen spelade i klubben gjorde han succé och i sina bästa stunder är det här utan tvekan en spelare för Tre Kronor. Lite kuriosa kring Lindholm är att han spelade i Hockeyettan samma säsong som Patrik Karlkvist, då det blev succé i Piteå vilket öppnade dörren för Karlskrona och senare Skellefteå, landslaget och NHL.

Fem stycken bubblare: Eric Martinsson (HV71), Jesper Sellgren (Luleå), Lukas Bengtsson (Växjö), Joel Persson (Växjö), André Petersson (HV71)

Vilken av de här spelarna ser du helst i Tre Kronor?

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.