Det blev en tung semifinal för Sverige i Junior-VM.

Förhoppningen var att Sverige skulle ta sig till sin första JVM-final sedan 2018 men då gällde det att lyckas besegra rivalen Finland i nattens semifinal, något som skulle visa sig bli en tuff uppgift. Inför matchen pratade man mycket om att inte dra på sig några utvisningar men det var precis det som Sverige gjorde i första perioden, som tur var stod Jesper Wallstedt för en fin och stabil insats mellan stolparna vilket gjorde att det var mållöst efter matchens första tjugo minuter.

Doldisen matchvinnare

Inför mästerskapet pekades flera av de finska spelarna ut som både stjärnor och nyckelspelare men när det gällde som mest klev en helt annan spelare fram. Backen Kasper Puutio har varit bra även i de tidigare matcherna där det bland annat blivit tre mål och med sin fjärde fullträff skickade han sitt Finland hela vägen till Final.

Målet kom en bit in i andra perioden så Sverige hade gott om tid att ordna en kvittering, men skärpan i avsluten saknades och när man väl hamnat i bra läget övertygade Juha Jatkola i det finska målet. Jakten på en kvittering misslyckades och efter slutsignalen var besvikelsen stor i det svenska lägret.

– Det är svårt att tänka på vad som gått fel precis efter en match. Det är en tuff förlust, de lyckades få oss att sänka tempot i deras zon så vi fick inte mycket tid. Det är en 0-1 förlust, så det kunde blivit vi som vann, sa backen Emil Andrae till IIHF.com efter slutsignalen.

Sverige – Finland: 0-1 (0-0,0-1,0-0)
0-1, Kasper Puutio (Räty, Niemelä)
Skott: 23-28
Utvisningsminuter: 8-4
Publik: 1044

För Sverige väntar Tjeckien i bronsmatchen, den startar 22:00 och kan ses på SVT.

MER OM JUNIOR-VM: Kanada vidare till final