Inatt kommer många av världens mest lovande spelare ett steg närmare sina drömmar. 

Väntan har varit lång men inatt är det äntligen dags för den traditionsenliga draften där klubbarna i NHL får chansen att knyta till sig lovande spelare som man kan bygga sina lag kring i framtiden. Det är åtminstone så man hoppas att det ska bli, även om långt ifrån alla draftval resulterar i framtida nyckelspelare. Det finns dock några klubbar som kan vara relativt säkra på att nattens val kommer bära frukt.

Favoriten på allas läppar

Inför varje draft spekuleras det mycket kring vilken spelare som kommer väljas först men 2023 råder det inget som helst tvivel kring vem Chicago kommer välja. Redan för ett par år sedan lyftes Connor Bedard fram som ett möjligt förstaval 2023 och den gångna säsongen har forwardstalangen cementerat sin plats som favorit till att bli vald först av alla. 17-åringen kommer från en fenomenal säsong där han bland annat gjorde hela 81 mål på 64 matcher i juniorligan WHL och som om det inte vore nog blev det hela 23 poäng på endast sju matcher när han bar Kanada hela vägen till ett guld i Junior-VM. Saken är klar – Bedard kommer bli vald som nummer ett i årets draft.

Sveriges största hopp

Rent historiskt brukar draften bli lyckad ur en svensk synvinkel, genom åren har mängder av spelare valts och vid ett flertal tillfällen bland de allra flesta. Det finns en hel del som talar för att det kan bli en svensk bland de fem första även i år och med lite tur kanske redan bland de tre första. Det största hoppet att lyckas med den bedriften ligger hos Leo Carlsson, som anlänt till draften med en fin säsong i ryggen som avslutades med ett starkt slutspel i Örebro följt av fina insatser under sitt första VM med Tre Kronor.

I nuläget ser kanadensaren Adam Fantilli ut att vara Carlssons största konkurrent till att bli vald som tvåa i draften vilket gör svensken till favorit att stå näst på tur – vilket i sin tur gör att Columbus känns som en trolig nästa anhalt. Klubben kommer från sin tredje raka säsong utan slutspel men fördelen med att misslyckas sportsligt är att man får chansen att välja tidigt i drafter, vilket man med tiden hoppas ska ge framgång på isen.

Här är fem andra svenskar som kan väljas tidigt i årets draft

 1. Axel Sandin Pellikka (back, Skellefteå AIK)
 2. Tom Willander (back, Rögle BK)
 3. Otto Stenberg (forward, Frölunda)
 4. Victor Sjöholm (back, HV71)
 5. Ian Blomquist (målvakt, Västerås)

Doldisen i öst

Samtidigt som alla pratar om Bedard och redan spekulerar i hur bra han kan bli i framtiden har en annan väldigt talangfull spelare hamnat lite i skymundan av kanadensaren. Så såg det inte ut för ett par år sedan, då lyftes Matvei Michkov fram som en utmanare till förstaplatsen och det såg ut att kunna bli en riktigt intressant kamp mellan öst och väst. Sedan dess har Ryssland startat ett krig som gjort att landet blivit alltmer stängt, vilket resulterat i att den lovande 18-åringen varit ganska svårscoutad.

Det råder dock inget tvivel om att forwarden är en lovande spelare, den gångna säsongen har han stundtals imponerat i KHL och rent talangmässigt är Michkov en spelare som många NHL-klubbar borde vara intresserade av. Som läget ser ut nu kan han mycket väl väljas bland de fem främsta och han rankas av många som en av de tre bästa européerna i årets draft. Det säger en hel del om hans potential.

Årets draftordning – här är klubbarna som gör de tio första valen

 1. Chicago Blackhawks
 2. Anaheim Ducks
 3. Columbus Blue Jackets
 4. San Jose Sharks
 5. Montréal Canadiens
 6. Arizona Coyotes
 7. Philadelphia Flyers
 8. Washington Capitals
 9. Detroit Red Wings
 10. St Louis Blues

Draften inleds 01:00 natten till torsdag svensk tid. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.