Tjeckien har presenterat sin trupp till damernas VM i ishockey. 

Med några dagar kvar till premiären av årets VM, som spelas i USA, har de olika landslagen börjat gå ut med vilka trupper man kommer använda sig av och bland dessa finns Tjeckien. Landet från centraleuropa är främst känt för sina insatser på herrsidan där man bland annat vann OS-guld 2018 men på senare år har hockeyn på damsidan tagit stora steg framåt och till årets VM kommer man med en bronsmedalj att försöka försvara.

Glädjebeskedet – stjärnan är tillbaka

Tjeckien åker till VM med ett på pappret starkt lag som bör ha goda chanser att vara med i medaljstriden, mycket tack vare att många nyckelspelare från förra året är med även den här gången. Något som gör att truppen på sätt och vis ser ännu starkare ut den här gången är det faktum att man fått tillbaka Klára Peslarová i laget, målvakten spelade bara nio matcher förra säsongen innan en olycklig skada gjorde att hon missade en stor del av säsongen – däribland VM – men nu är stjärnan tillbaka i truppen igen.

27-åringen från Ostrava flyttade tidigt till den ryska ligan men 2015 värvades hon till SDE och fick därmed göra sin debut i SDHL. En liga hon sedan dess starkt är förknippad med. Vintern 17/18 blev det visserligen en avstickare hem till Tjeckien men efter en säsong återvände hon till Sverige för spel i Modo och sedan 2022 är det Brynäs som gäller. Den här vintern har Peslarová varit det givna förstavalet mellan stolparna och i såväl grundserie som slutspel hade stjärnmålvakten en räddningsprocent över 93. Det är väldigt imponerande.

Tre andra intressanta spelare i truppen 

  1. Katerina Mrazova (forward)
    Tjeckisk hockey förknippas med ett offensivt spel och Mrazova är utan tvekan en av landslagets främsta när det kommer till att skapa chanser. 31-åringen har varit given i landslaget i mer än tio år och den här säsongen har forwarden varit en av Ottawas nyckelspelare i den nystartade proffsligan PWHL. I sina bästa stunder är Mrazova en spelare som håller världsklass.
  2. Adela Sapovalivova (forward)
    När man pratar om vilken spelare som är världens mest lovande talang så nämner många Sapovalivova och det finns goda anledningar till varför. 17-åringen har trots sin ålder redan hunnit spela hem två VM-brons med A-landslaget och hon är även imponerat i de två senaste Junior-VM som spelats. Den här säsongen har forwardslöftet visat att hon kan spela i den svenska ligan och det kommer inte dröja länge innan PWHL börjar få upp ögonen för tjeckiskan.
  3. Sara Cajanova (back)
    Trots ett offensivt fokus i truppen finns det även duktiga backar i det Tjeckiska VM-laget och i Cajanova har man en spelare som kan nå en väldigt hög nivå. 21-åringen har varit stundtals briljant under sin sammanlagt tredje säsong i Brynäs och trots sin ålder har hon redan hunnit vara med i tre mästerskap, bland annat OS för två år sedan. Har ett fint spelsinne och kommer få mycket speltid under VM.

 

HÄR ÄR TJECKIENS VM-TRUPP

Målvakter 

Klára Peslarová – Brynäs
Blanka Skodova – AIK
Viktorie Svejdova – SDE HF

Backar

Sara Cajanova – Brynäs
Daniela Pejsova – Luleå
Klara Jandusikova – Colby College
Tereza Radová – Leksand
Klara Seroiszková – HV71
Aneta Tejralová – PWHL Ottawa
Andrea Trnková – Rensselaer Polytechnic Institute Engineers

Forwards

Klára Hymlárová – St Cloud State University
Anezka Cabelova – RINK Hockey College Kelowna
Anna Kalová – RoKi
Adela Sapovalivova – Modo
Denisa Krizova – PWHL Minnesota
Natálie Mlýnková – University of Vermont
Tereza Vanisova –  PWHL Ottawa
Katerina Mrazova – PWHL Ottawa
Noemi Neubauerova – Brynäs
Michaela Pejzlová – HIFK
Tereza Plosová – Djurgården
Vendula Pribylova – Modo
Tereza Pistekova – HPK

SÅ SER TJECKIENS SPELSCHEMA I GRUPPSPELET UT

3:e april
Finland – Tjeckien (21:00)

6:e april
Tjeckien – USA (01:00)

7:e april
Kanada – Tjeckien (21:00)

9:e april
Tjeckien – Schweiz (21:00)

MER INFÖR VM: Så ser Damkronornas VM-trupp ut 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.