Det svenska stjärnmålvakten prisas för sin framgångsrika karriär. 

Trots att säsongen i NHL är över sedan några dagar råder det fortfarande febril aktivitet i världens bästa ishockeyliga. Senare i månaden är det dags för den årliga draften där de mest lovande talangerna kan ta ett stort steg närmare sin dröm. I nästa vecka är det även dags för NHL awards där flera svenska spelare har chansen att prisas för sina insatser och under gårdagen presenterade ligan vilka som kommer att bli årets invalda i Hockey Hall of Fame – en av dessa är svensken Henrik Lundqvist.

Kungen av New York

Att den svenska stjärnmålvakten förr eller senare skulle bli invald i Hall of Fame var ingen överraskning, 41-åringen rankas alltjämt som en av 2000-talets främsta på positionen och var under många år en av ligans absolut bästa målvakter. Inte minst under säsongen 2011/12 då han fick ta emot Vezina Trophy som NHL:s främsta målvakt, något ingen annan svensk målvakt lyckats med på mer än trettio år.

Lundqvists karriär tog som bekant fart i Frölunda där han vann dubbla SM-guld innan flyttlasset gick till den amerikanska östkusten och New York, där Rangers tog emot honom med öppna armar. Redan som rookie tog han över som förstavalet mellan stolparna och mellan 2005-20 var han klubben trogen, sen såg karriären ut att fortsätta i Washington men en hjärtoperation gjorde att han istället fick kasta in handduken. Under sina år i ligan blev det 887 grundseriematcher och totalt drygt tusen om man räknar in alla slutspelsmatcher, där han som bäst nådde final med New York Rangers 2014.

Årets invalda i Hockey Hall of Fame 

Henrik Lundqvist – målvakt, Sverige
Tom Barrasso – målvakt, USA
Mike Vernon – målvakt, Kanada
Pierre Turgeon – forward, Kanada
Caroline Ouellette – forward, Kanada
Pierre Lacroix – general manager, Kanada
Ken Hitchcock – tränare, Kanada

Henrik Lundqvist och de övriga blir formellt invalda i Hockey Hall of Fame den 13:e november, i Toronto. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.