Tre Kronor har fått en bra start på årets sista turnering. 

Efter att ha besegrat Schweiz i premiären hade Tre Kronor ett gott utgångsläge inför dagens möte mot Finland, men det skulle bli en långt ifrån enkel uppgift för det svenska laget. Precis som i gårdagens match inledde man ganska blekt och det var egentligen tur att även Finland såg ut att behöva ha en ordentlig startsträcka, för den inledande perioden var långt ifrån ett glädjepiller för publiken i Patinoire de Saint-Leonard.

Succé för debutanten

I gårdagens match fick Emil Heineman nöja sig med att sitta på läktaren men idag fick talangen chansen att göra sin debut och vilken debut det skulle bli. Efter att Marcus Sörensen gett Tre Kronor ledningen en bit in i andra perioden kunde Finland kvittera, men med ungefär sex minuter kvar innan periodpaus höll sig Heineman framme och satte 1-2 med sitt första landslagsmål i karriären. En milstolpe var därmed avklarad och den hade gett Sverige ett gått utgångsläge inför den avslutande perioden.

Små marginaler

I den tredje akten kom Finland ut som ett nytt lag, man spelade på en högre nivå än tidigare under matcher och det skulle ge utdelning. Först genom Joona Ikonens kvittering och redan innan tre minuters spelats kunde Markus Granlund ge Finland ledningen med sitt 3-2 mål. Där och då hade det svenska laget satt sig i en svår sits men Jesper Olofsson kunde ordna en relativt snabb kvittering vilket tvingade fram en förlängning.

Väl i spel tre mot tre fanns en del lägen för båda lagen men ju längre förlängningen led, desto mer avvaktande blev spelet. Matchen fick istället avgöras på straffar och där var det små marginaler, Teemu Hartikainen höll på att sätta Finland i en fin sits men missade sitt försök till ett riktigt att göra ett riktning konstmål. Istället kunde Lucas Wallmark göra straffläggningens första mål och efter ytterligare två missade straffar och en finsk kvittering kunde Marcus Sörensen sätta sin straff vilket säkrade två poäng till Tre Kronor.

MATCHFAKTA
Finland – Sverige: 3-4 (0-0,1-2,2-1,0-0,0-1)
0-1, Marcus Sörensen (Lundberg)
1-1, Mikael Ruohomaa (Niku, Pesonen)
1-2, Emil Heineman (Lindberg)
2-2, Joona Ikonen (Kemppainen, Suomi)
3-2, Markus Granlund (Ruohomaa, Hartikainen)
3-3, Jesper Olofsson
3-4, Marcus Sörensen (GWS)
Skott: 29-46
Utvisningsminuter: 10-6
Publik: 2685 (Patinoire de Saint-Leonard)

Segern gör att Tre Kronor toppar tabellen inför kvällens möte mellan Tjeckien och Schweiz som avslutar den andra omgången. Imorgon spelar Sverige mot Tjeckien i den avslutande matchen, den startar 16:30 och sänds på SVT. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här