Förberedelserna är igång inför en av säsongens höjdpunkter. 

I många år har Junior-VM varit en av de riktiga höjdpunkterna på året för alla hockeyälskare men de senaste åren har man fått en pigg utmanare i form av U18-VM. Småkronornas guld 2022 höjde intresset kring mästerskapet ytterligare och inför årets upplaga har Sverige tre raka medaljer, något som gör att förväntningarna växer. Den här gången står Finland som värd för U18-VM men innan det är dags för avresa österut gör Småkronorna ett genrep i USA där fyra matcher väntar mellan 6-11:e februari och nu har förbundskaptenen Johan Rosén presenterat sin trupp till lägret.

– Alla är väl införstådda med vad som krävs. Vi vill fortsätta bygga på vad vi gjort bra tidigare och även spetsa till oss. Vi möter några nygamla ansikten i den här truppen, men vi har en stomme med oss som har gjort det bra under tidigare samlingar. Flertalet spelare är redan ordinarie på seniornivå, vilket är ett kvitto på vilken klass de håller, säger Rosén till förbundets hemsida.

Tre intressanta spelare i Småkronornas trupp

Linus Eriksson (forward)
Stor talang med sina styrkor i det offensiva spelet som fått göra allsvensk debut den här säsongen. Har stundtals imponerat i Djurgårdströjan och är en spelare som redan har scouter från Nordamerika efter sig. Kan mycket väl väljas bland de första 50 i sommarens draft och har goda chanser att ta plats i truppen till U18-VM.

Alfons Freij (back)
Offensivt skicklig back som varit en av Småkronornas främsta spelare under första halvan av säsongen. Har även imponerat i Växjös juniorlag och kan mycket väl få chansen att göra debut i SHL innan säsongen är över. Känns i nuläget given i VM-truppen. Har precis som Eriksson scouternas ögon riktade mot sig och är en spelare som förmodligen kommer tingas ännu tidigare i draften.

Alexander Zetterberg (forward)
Tittar man på insatserna hittills den här säsongen är Zetterberg den mest givna spelaren i Småkronornas trupp till genrepet, och en hel del talar för att han även skrivs upp tidigt när förbundskapten Rosén ska komponera sin VM-trupp. 17-åringen har gjort imponerande 16 mål på femton matcher med landslaget under första halvan av säsongen och han har dessutom spelat väldigt bra hemma i Örebros juniorlag.

 

HÄR ÄR SMÅKRONORNAS TRUPP TILL VM-GENREPET

Målvakter

1. Axel Nyman, Rögle
30. Love Härenstam, Luleå

Backar

2. Nikodemus Wernquist, Västerås
3. Felix Öhrqvist, Linköping
4. Leo Sahlin Wallenius, Växjö
8. Gabriel Eliasson, HV71
20. Alfons Freij, Växjö
27. Viggo Gustafsson, HV71
28. Karl Annborn, HV71

Forwards

10. Wille Magnertoft, Malmö
11. Lucas Pettersson, Modo
12. Melvin Fernström, Örebro
14. Måns Toresson, Frölunda
15. Anton Frondell, Djurgården
16. Jack Berglund, Färjestad
17. Viggo Nordlund, Skellefteå
18. Victor Eklund, Djurgården
22. Karl Sterner, Frölunda
24. Linus Eriksson, Djurgården
25. Milton Gästrin, Modo
26. Alexander Zetterberg, Örebro
29. Adam Hesselvall, Södertälje

Talangerna som saknas

Truppen som åker till USA är på pappret högintressant men det kan noteras att några talangfulla spelare saknas. Jämför man med hur det sett ut under inledningen av säsongen saknas en av de mest använda spelarna i form av Viktor Olofsson, men i hans fall handlar det förmodligen om att han hinner fylla 18 år innan truppen till U18-VM tas ut. Det är även noterbart att Herman Liv inte åker med till Nordamerika, den lovande målvakten har fått mest speltid på positionen i Småkronorna den här säsongen men det har inte presenterats någon förklaring till varför 17-åringen inte är med på genrepet.

Tittar man på spelare med en hög potential kan det även tyckas anmärkningsvärt att backen Sascha Boumedienne inte är med i truppen, 16-åringen har imponerat i Team 17-landslaget den här säsongen och gör även bra ifrån sig i den nordamerikanska ligan USHL. Är utan tvekan en spelare som kan nå långt om den fina utvecklingen fortsätter i rätt riktning och skulle kunna vara ett namn för vårens trupp till U18-VM.

 

HÄR ÄR SMÅKRONORNAS SPELSCHEMA 

6:e februari
Finland – Sverige (21:30)
7:e februari
Sverige – Tjeckien (21:30)
8:e februari
Sverige – Schweiz (21:30)
11:e februari 
USA – Sverige (01:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.