Idag inleder U18-landslaget jakten på en medalj i VM. 

Det amerikanska segerjublet har knappt hunnit lägga sig över Göteborg innan det är dags att vända blicken mot Schweiz och staden Zug där damernas U18-VM ska inledas. Under förmiddagen har Finland och Tjeckien spelat den första matchen och snart är det dags för Sverige att kliva in i mästerskapet. I premiären möter man Schweiz och det är en match där det svenska laget är stor favorit, åtminstone på pappret.

I den svenska truppen finns det många spelare som förtjänar att lyftas fram lite extra och det är svårt att inte börja med Hilda Svensson. Den svenska supertalangen gjorde stor succé förra säsongen och rankas nu som en av världens främsta 17-åringar vilket gör att hon går in i VM som en av de största stjärnorna. Forwarden är numera ordinarie i Damkronorna och kommer vara en av Sveriges nyckelspelare under U18-VM, inte minst när tuffare motstånd som USA väntar på onsdag.

Tre andra svenska spelare att hålla koll på i dagens match

  1. Ebba Hedqvist (forward)
    Är en spelare som, likt Svensson, redan hunnit etablera sig i Damkronorna. Stod för tre poäng i U18-VM förra säsongen och mycket talar för att hon kan förbättra den noteringen den här gången. Kommer dra ett tungt lass i det offensiva spelet och bidrar även med värdefull rutin.
  2. Jenna Raunio (back)
    Glädjande nog är Raunio tillbaka i landslaget efter att ha missat halva förra säsongen på grund av en hjärnskakning hon fick i just U18-VM. I speldugligt skick är 17-åringen en av landets största talanger och nästa säsong ska hon spela i den amerikanska collegeligan.
  3. Mira Hallin (forward)
    Precis som Raunio och Hedqvist var Hallin med i förra årets silverlag där hon stod för fyra poäng och känslan är att 17-åringen är ännu bättre nu. Kan fortfarande förbättra sin offensiv men är i stort en väldigt duktig spelare sett till åldern och Hallin blir en viktig spelare i jakten på en ny medalj.

Motståndarkollen

Sverige kliver in i premiären som stora favoriter och man gör det mot värdnationen Schweiz som, trots ett förmodat hemmastöd, går in i mästerskapet med ganska låga förväntningar på sig. De två senaste åren har landet kvalat sig kvar i U18-VM och det finns en hel del som talar för att det blir så även den här gången. På seniorsidan har Schweiz tagit stora steg framåt de senaste åren men hittills har det inte riktigt blivit samma utveckling bland juniorerna.

Om man ska lyfta fram någon spelare lite extra faller valet på Ivana Wey som gör sitt andra U18-VM och förra året slutade 17-åringen tvåa i den interna poängligan efter att ha noterats för fyra assist fördelat över fem matcher. Forwarden håller till i den schweiziska andraliga där hon faktiskt ligger tvåa i poängligan efter att ha gjort imponerande 53 poäng på elva matcher. Något som såklart säger en hel del om hennes talang, men även om att ligan inte håller en hög klass. Samtidigt spelar Wey i ligans främsta lag där många av A-landslagets spelare också håller till och det är naturligtvis väldigt positivt för hennes utveckling.

Matchen börjar 16:00 och kan ses på SVT1 samt SVT play.

MER OM U18-VM: Här är den svenska truppen 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här