Kanada är tillbaka på hockeytronen.

Inför OS gick Kanada in i turneringen med siktet inställt på en sak – att ta revansch på USA som vann finalen för fyra år sedan. Den gången blev det en riktig rysare och det skulle bli en jämn match även den här gången.

Kanada inledde finalen på ett lysande sätt och när Marie-Philip Poulin utökade ledningen till 2-0 efter femton minuters spel kändes guldet nära. Än närmare kom det halvvägs in i andra perioden när Poulin på nytt höll sig framme, med sitt sjätte mål i turneringen var guldet i praktiken säkrat. Eller?

Ett spännande avgörande

Efter Poulins dubbla fullträffar kändes USA som ett slaget lag men de regerande mästarna gav inte upp och innan andra perioden var över skulle Hilary Knight få in en reduceringspuck som väckte liv i spelarna. Den tredje perioden handlade i stort sett bara om en sak – USA:s jakt på en kvittering. Laget skapade mängder av chanser men Ann-Renee Desbiens storspelade i det kanadensiska målet och när väl Amanda Kessel fick in reduceringen återstod det endast tretton sekunder av matchen.

Närmare än så kom inte USA i jakten på ett nytt guld utan Kanada tar hem titeln och är tillbaka på hockeytronen. Mycket talar för att man stannar där ett bra tag. Segern gör att laget numera är regerande mästare i både OS och VM.

USA förlorar visserligen finalen men står för en imponerande sätt, laget dominerar stundtals spelet och hade inte Desbiens storspelat så hade resultatet mycket väl slutat på ett helt annat sätt. Förlusten svider men spelarna ska vara stolta över sin insats.