Världens bästa ishockeyliga är på många sätt präglad av svenskar. 

Sedan några dagar tillbaka är NHL igång igenom och glädjen är total nu när alla hockeyälskare äntligen får se världens bästa spelare mötas igen. Ligan har i alla år räknats som en bästa i världen och det är än idag den plats dit de flesta ishockeyspelare drömmer om att en dag nå.

Nuförtiden kryllar det av svenska spelare i ligan och genom åren har många lyckats sätta färg på lagen de spelat i, vare sig det handlat om att man varit en riktig målkung eller helt enkelt en trotjänare som alltid gjort jobbet ute på isen. Idag tänkte vi lyfta fram en svensk spelare som gjort extra bra ifrån sig i varje NHL-klubb och vi börjar med de åtta första lagen i bokstavsordning.

SVENSKARNA SOM SATT FÄRG PÅ NHL – DEL 1

Anaheim Ducks – Samuel Påhlsson

Genom åren har ett stort antal svenskar testat lyckan i Anaheim och många har det gått väldigt bra för. Forwarden Jakob Silfverberg kommer förmodligen göra sin 800:e match i klubben den här säsongen men det är Samuel Påhlsson som kan stoltsera med den finaste meriten. Den skicklige centern draftades visserligen av Colorado 1996 men gjorde sin NHL-debut i Boston innan Anaheim värvade honom säsongen 00/01 och det skulle visa sig vara ett klokt val. Ångesonen blev en viktig spelare i ungefär åtta år och spelade en avgörande roll säsongen 06/07 då han bland annat stod för tolv poäng under slutspelet när Anaheim säkrade sin allra första Stanley Cup. Samma säsong nominerades Påhlsson till priset som ligans främsta defensiva forward. Totalt blev det 591 matcher och 164 poäng i klubben innan karriären fortsatte i Chicago, Columbus och Vancouver för att sedan avrundas med tre säsonger i Modo.

Arizona Coyotes – Oliver Ekman-Larsson

Här är det egentligen inget snack om saken, Ekman-Larsson är den största svensk genom tiderna. Tingsrydssonen draftades av klubben redan som nummer sex 2009 och sedan gick han från spel i Hockeyallsvenskan direkt in i NHL, något som är väldigt imponerande. Blev relativt snabbt en nyckelspelare och 2014 utsågs han till assisterande lagkapten. När Shane Doan tackade för sig några år senare tog svensken över som lagkapten och den rollen hade han i tre säsonger, fram till det var dags att lämna öknen för spel i Vancouver 2021. Då kunde Oliver se tillbaka på elva säsonger och närmare 800 matcher i Coyotes, där den främsta säsongen var 11/12 då laget tog sig hela vägen till semifinal.

Boston Bruins – Per-Johan Axelsson

Trots att Boston är en av de äldsta klubbarna i NHL har man inte haft så värst många svenska spelare där, men Axelsson är en som stått ut ur mängden. Göteborgaren draftades av klubben 1995 och gjorde sedan debut i ligan två år senare, med 27 poäng som rookie. Han slog sig direkt in i laget och var sedan ordinarie fram till 2004 då det blev en sväng hem under lockouten, men sen återvände han för ytterligare fyra säsonger i klubben. Totalt blev det elva säsonger och drygt 800 matcher i Bostontröjan, och sedan några år tillbaka är svensken åter verksam i klubben men nu som Director of European Scouting.

Buffalo Sabres – Rasmus Dahlin

Det har inte gått så värst många år men Dahlin kan redan ses som den bästa svensken i klubbens historia. Visst, Henrik Tallinder har spelat fler matcher men ingen har varit i närheten av lika framträdande som 23-åringen från Lidköping. Gjorde succé direkt som rookie säsongen 18/19 och är utan tvekan en av lagets nyckelspelare. Kommer från sin främsta säsong hittills i karriären där han stod för hela 73 poäng i grundserien och har nyligen belönats med ett nytt kontrakt som sträcker sig till sommaren 2032 och där lönen är i runda slängar sextio miljoner per säsong.

Calgary Flames – Håkan Loob

Här blir det faktiskt ganska svårt eftersom klubben haft några minst sagt klassiska spelare. Mikael Backlund har gjort överlägset flest matcher och är nyligen utsedd som lagkapten, samtidigt som Kent Nilsson är en av spelarna mest bäst poängsnitt genom tiderna och under 80-talet var han en stor profil i både Flames och ligan. Trots det väljer vi att lyfta fram Håkan Loob och det finns goda skäl till det. Gotlänningen hade sex lyckade säsonger i klubben, inte minst 88/89 då man vann Stanley Cup och han stod för 17 poäng i slutspelet. Den bästa säsongen rent personligt kom året innan då Loob stod för hela 106 poäng i grundserien och med sina 50 mål är han fortfarande den enda svensk som lyckats med den noteringen. Håkan Loob är utan tvekan en legend i Calgary Flames.

Carolina Hurricanes – Niclas Wallin

Det här är en relativt ny klubb som inte ens spenderat trettio år i ligan och det finns därför ganska ont om svenska profiler, även om en hel del hunnit spela där. Trots det är det ganska givet att lyfta fram Niclas Wallin som den främste. Backen från Boden draftades av klubben redan 2000 och flyttades sedan direkt över för att testa lyckan. Förutom några matcher i IHL var Wallin given i laget och säsongen 2005/06 lyckades man stå för en stor skräll genom att vinna Stanley Cup. Totalt blev det lite drygt åtta säsonger och närmare 600 matcher i klubben innan karriären fortsatte i San Jose och sedan Luleå.

Chicago Blackhawks – Niklas Hjalmarsson

Det här är en anrik klubb präglad av amerikaner och kanadensare men genom åren har drygt trettio svenskar representerat Chicago och några har lyckats väldigt bra. I en tid där Patrick Kane, Jonathan Toews och Marian Hossa var de stora offensiva stjärnorna behövde Chicago även en stabil defensiv och där visade sig Hjalmarsson bli oumbärlig. Efter debuten säsongen 07/08 började smålänningen etablera sig i laget och redan sin tredje säsong fick han vara med att vinna Stanley Cup. Man lyckades sedan göra om bedriften våren 2013 och två år senare fick Hjalmarsson lyfta bucklan för en tredje gång. 2017 lämnade svensken för spel i Arizona och då kunde han blicka tillbaka på tio säsonger och drygt 700 matcher i en av ligans mest klassiska klubbar.

Colorado Avalanche – Peter Forsberg

Ge det några år så skulle man kanske kunna lyfta fram Gabriel Landeskog som faktiskt spelat flest matcher och dessutom är lagkapten, men de flesta är ändå överens om att Peter Forsberg är Colorados främste svensk genom tiderna. Örnsköldsvikssonen kom till klubben i samma sväng som hans gamla klubb Quebec lämnade ligan och Denver ville ha en klubb som kunde ta över platsen. Colorado grundades därför och med Forsberg i laget blev man direkt en maktfaktor. Redan under sin första säsong lyckades laget vinna Stanley Cup och det var mycket tack vare “Foppa” som stod för hela 137 poäng den vintern. Det blev ytterligare en titel säsongen 2001 och vid tre tillfällen stod svensken för mer än tjugo poäng i slutspelen. Den mest imponerande bedriften kom när han stod för hela 27 poäng våren 2002 efter att ha missat hela grundserien på grund av skador. 1997 blev “Foppa” assisterande lagkapten till Joe Sakic och 2003 tog han emot priset som ligans mest värdefulla spelare, mycket tack vare att han dessutom tog hem poängligan. Skador satte stopp för karriären i förtid men Forsberg lyckades ändå göra hela 858 poäng på 678 matcher under sina elva säsonger i klubben, fördelat under ett flertal olika sejourer. Det var därför ingen överraskning när svensken fick sin tröja upphängd i taket på Pepsi Center 2011.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här