VMishockey.se har tagit ett snack med en av de svenska spelarna i den nya proffsligan. 

Vid nyår var det premiär för den PWHL, den nya proffsligan i Nordamerika och sedan dess har det bjudits på flertalet publikfester och underhållande matcher. Ligan präglas av spelare från antingen Kanada eller USA men det finns även två svenska inslag i form av landslagsmålvakten Emma Söderberg och  Johanna Fällman, där den senare håller till i New York. För några dagar sedan tog vi ett snack med den meriterade backen för att se hur det nya äventyret i Nordamerika går.

– Den första tiden har varit minst sagt händelserik, det har varit en stor omställning men det är en fantastik utmaning och är otroligt utvecklande på alla plan, säger Fällman till VMishockey.se

“Håller en otroligt hög nivå”

Du var inte med i draften men fick tillslut ett kontrakt med New York, hur såg vägen dit ut?
– Det stämmer, jag blev inte draftad vilket var väntat, men jag visste att om jag bara fick en inbjudan till en camp så hade jag en bra chans att kämpa till mig en plats. Till slut fick jag en inbjudan till New York och efter en tuff camp blev jag erbjuden ett kontrakt!  

Nu har det bara spelats några matcher men hur pass hög nivå tycker du att ligan håller?
– Den håller en otroligt hög nivå, det är definitivt den högsta nivå jag spelat på när det kommer till ligaspel och är jämförbart med de stora internationella turneringarna. Ligan är otroligt jämn och skillnaden mellan topp och botten inom varje lag är också liten, jag tror det nog är den största skillnaden jämfört med exempelvis SDHL.  

Flera av matcherna har lockat mycket publik, hur har intresset sett ut kring era matcher såhär långt?
– Det har varit ett enormt intresse, vilket är fantastiskt! Det är kul att spela inför mycket folk och särskilt inför publik som är så pass engagerad. Det känns som att publiken längtat lika mycket som spelarna på att ligan skulle starta.  

Du har tidigare spelat i den amerikanska collegeligan, hur står sig PWHL i jämförelse?
– Oj, svårt att minnas nästan. Det börjar vara många år sedan. När jag spelade där var det nog den bästa ligan i världen och varje match var som en landskamp. Men, jag skulle säga att PWHL definitivt är några snäpp upp jämfört med NCAA/WCHA. 

“Väldigt kul och utmanande”

Har du fått en liknande roll i New York som du hade i Luleå, eller har du fått spela på ett annat sätt i ditt nya lag?
– Min roll är väldigt lik den jag haft i Luleå, jag måste ju nånstans trots allt ändå spela mitt spel eftersom det är det som tagit mig hit, och jag vet vilka mina styrkor och svagheter är vid det här laget. Men jag tycker min spelstil även passar bättre på liten rink, det blir mer fysiskt spel vilket jag gillar.  

För en tid sedan var förbundskaptenen Ulf Lundberg på resa i Nordamerika, har ni haft någon kontakt med varandra?
– Ja exakt, han kom till matchen mot Boston då både jag och Emma Söderberg spelade, så efter matchen hann vi surra ett tag.

Det är ungefär femton år sedan du debuterade i A-landslaget, vad tycker du har varit höjdpunkten sedan din första match?
– Oj det finns så många minnen! 15 år är en lång tid. Jag tror det som sticker ut är mitt första OS 2018, men framförallt är det nog alla vänner jag lärt känna under åren. Det är nånstans dessa relationer som betyder mest, mitt i allt. 

Du har hela sju SM-guld på meritlistan, finns det något som du värdesätter lite extra?
– Alla guld är speciella på sitt sätt, varje år kom med en speciell och unik utmaning. Givetvis sticker mitt första hemma i Luleå 2016 ut, vi var helt nya i ligan och var en underdog som till slut lyckades stå där med guldhjälmar på i mars. Stödet vi hade på läktarna var också något alldeles extra och ett kärt minne.  

Många av dina lagkamrater har du tidigare haft som motståndare med landslaget, hur är det att nu få spela tillsammans med stjärnor som Alex Carpenter och Abby Roque?
– Haha ja exakt. Det är så klart speciellt men också väldigt kul och utmanande att få mäta sig mot de absolut bästa varje dag på träning. Det är också väldigt intressant att få en inblick i hockeykultur från andra länder, det är ett spännande utbyte att lära sig hur de tränar och tänker hockey.  

Just nu är ni bara två svenskor i ligan, hur känns det att vara med och på sätt och vis bryta ny mark för svensk hockey på damsidan?
– Det är givetvis speciellt och hedrande. Jag tror och hoppas att fler spelare från SDHL kommer att komma över inom de närmaste åren vilket jag tror långsiktigt kommer bli grymt för internationell hockey och damkronorna. Men visst är det extra kul att veta att man var en av de första, det kommer säkerligen bli något jag kommer skryta om om 20 år hahaha.

FAKTA: Johanna Fällman
Ålder: 33 år
Position: back
Moderklubb: Notvikens IK
Statistik den här säsongen: 9 matcher, 0 poäng, 0 utvisningsminuter (PWHL New York)
Tidigare klubbar: Skellefteå, Modo, University of North Dakota, Luleå
Meriter: 7 SM-Guld (2012,16,18,19,21,22,23)
Landskamper: 208 (enligt Eliteprospects)
Mästerskap: 2 OS (2018,22) 7 VM (2011,12,13,15,16,17,19)

MER OM PWHL: Emma Söderberg inför premiären i PWHL 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.