Inatt kliver nästa svenska spelare in i PWHL. 

Under gårdagen spelades den första matchen i damernas nya proffsliga PWHL där New York med Johanna Fällman i laget besegrade Toronto med 4-0 och inatt är det dags för resterande fyra lag att göra sina första matcher i ligan. I mötet mellan Boston och Minnesota har målvakten Emma Söderberg chansen att göra debut och på nyårsaftonen tog vmishockey.se ett snack med landslagsstjärnan för att se hur tankarna går inför säsongsstarten.

Nu är det bara ett par dagar kvar till PWHL-premiären, hur står det till med nerverna inför det som väntar?
– Det är faktiskt inte så nervöst, mer bara taggad på att komma igång och se vart den här ligan kommer gå. Sen framförallt bara att få spela mer hockey igen!

Kan du berätta lite om hur din första tid i Boston sett ut, sedan du blev draftad av klubben?
– Det har varit bra! Jag gillar vad jag sett av staden och laget än så länge! Jag kom först över någon vecka innan vår träningscamp började i mitten av november, för att komma på plats och känns mig lite hemmastadd innan det skulle dra igång. Sedan hade vi ungefär 2 veckor tillsammans som lag innan vi åkte på en försäsongsturnering i Utica, NY och spelade matcher mot dom andra lagen. Ett lite kortare jullov och nu har vi sista förberedelserna inför säsongstart den tredje januari.

Tittar man på truppen så ser Boston ut att byggt ett väldigt starkt lag, hur pass samspelta har ni hunnit bli under försäsongen?
– Försäsongen har varit väldigt kort men jag tycker att vi växer som grupp varje dag och vi lär känna varandra mer och mer! Det är klart att allt inte kommer att vara perfekt direkt men vi har tid på oss att reda ut allting! Vi tror på det vi gör tillsammans!

Eftersom ligan har sin premiär först i januari har du bara spelat några få landskamper den här säsongen, hur skulle du säga att formen känns?
– Jag tycker formen ändå känns bättre än vad jag kunnat förvänta mig just nu, visst det har inte varit så många matcher för min del men jag har ändå känt mig trygg i mig själv när jag väl har spelat. Jag vet att jag har några nivåer till men det kommer att komma allt eftersom, och det är inget jag stressar över.

“Kommer vara svintuff konkurrens”

Truppen är som sagt var stark och på målvaktssidan har ni även Aerin Frankel, hur ser du på konkurrenssituationen?
– Det kommer vara en svintuff konkurrens här, Aerin är en världsmålvakt och vi kommer behöva tävla fullt varje dag för att få förtjäna varje match. Ser dock framemot det för jag tror att man har nytta av det och kommer pusha sig själv.

Har du hunnit få en känsla för hur intresset kring laget och den nya ligan ser ut i Boston?
– Har inte jättebra koll på bara Boston men jag vet att allmänt så har intresset varit stort för ligan och många lag har nästan sålt slut på sina biljetter innan matcherna ens har börjat.

Just nu är det bara två svenska spelare i ligan, hur känns det att du och Johanna Fällman får vara med och bryta ny mark?
– Jag är jättetacksam att jag får vara med på den här resan och jag är väldigt spänd på att se vad det kan komma att innebära för damhockeyn!

Du är som sagt var ny i en ny liga men har flera år i Nordamerika bakom dig, vad har din tid i collegeligan betytt för din karriär?
– Jag tror inte att jag hade varit där jag är idag om det inte vore för mina år på college. Jag kunde köra hockey och skola båda till 100%, och vi hade en väldigt proffsig miljö som var gjord för att vi skulle kunna utvecklas.

När det kommer till NHL brukar det kunna vara ganska svårt för landslagen att få med spelare därifrån, vet du hur PWHL resonerar i frågan?
– Som jag har uppfattat det så kommer ligan att följa alla internationella breaks. Sen kan det ju självklart bli svårare för oss européer eftersom de flesta av våra turneringar går i Europa, jämfört med Kanada och USA som är kvar på samma sida av Atlanten.

“Nivån kommer vara hög”

Det känns som att PWHL vill bli nummer ett i världen, hur ser du på ligans potential?
– Jag tror att den här ligan kan bli den starkaste damhockeyligan. Nu första året kommer det nog behövas en del tålamod bara eftersom det har blivit uppstartat på kort tid och mycket logistik som måste fixas med. Men när ligan har kommit upp på fötterna så tror jag att dom har lagt ned jobbet för att få det till ett hållbart alternativ i längden. Sen så innehåller lagen nästan alla kanadensiska och amerikanska landslagsspelare, och det är ju toppnationerna i alla mästerskap just nu, så tror av den anledningen att nivån på hockeyn kommer att vara hög.

Sett till hur din första tid varit i Boston, vad skulle du säga till en svensk spelare som känner ett intresse för att komma till ligan?
– Jag har haft väldigt positiva upplevelser sen jag kom hit, så därför skulle jag säga att folk borde satsa och ta chansen om den kommer. Nu måste bara ligan komma igång och bevisa lite vad den ska gå för så att spelare kan veta om det är något dom vill göra!

Boston möte med Minnesota startar 01:00 och matchen kan ses HÄR 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.