Småkronorna har fått en tuff inledning på U18-VM.

Ni som följer VMishockey.se vet att Småkronorna åkte till USA med ganska höga förhoppningar på sig själva, det snackades om att man skulle kunna vinna samtliga matcher i gruppspelet och därmed gå vidare till slutspelet där medaljer står på spel. Riktigt så bra har det dock inte gått, i premiären föll man med hela 1-6 mot USA och i nattens möte mot Kanada fick man också bekänna färg.

Jönssons storspel räddade hedern

Jämfört med premiären mot USA stod Sverige upp på ett bättre sätt mot Kanada, men det syntes ändå tidigt att det var skillnad mellan lagen. Redan efter lite drygt två minuters spel kunde Reichen Kirchmair ge Kanada ledningen och man skulle även hinna utöka till 2-0 innan första perioden var över.

Rent spelmässigt höjde sig Småkronorna ett litet snäpp efter periodpausen men åkte tidigt på en ny smäll när Rhea Hicks utökade till 3-0. Några minuter senare skulle man dock få till en reducering genom Tuva Kandell men närmare än så skulle Sverige inte komma, faktum är att Kandells mål blev matchens sista. Något som till stor del berodde på att Lisa Jönsson stod för en väldigt bra insats i det svenska målet, utan hennes storspel mellan stolparna hade den kanadensiska segern blivit ännu större.

– Jag sa efter matchen mot USA att vi behöver spela snabbare med pucken, och det tycker jag vi gjorde idag. Det är en process för oss i turneringen, jag tycker vi spelar bättre för varje match och period som går, säger förbundskaptenen Madeleine Östling till IIHF.com

Kanada – Sverige: 3-1 (2-0,1-1,0-0)
1-0, Reichen Kirchmair (Murphy, Henderson)
2-0, Shea Hicks (Aubin, Baxter)
3-0, Shea Hicks
3-1, Tuva Kandell (Pfeffer, Hedqvist)
Skott: 56-34
Utvisningsminuter: 14-10
Publik: 896 (LaBahn Ice Arena)

Trots förlusten lever fortfarande drömmen om medalj för Småkronorna men då krävs ett bra resultat i den avslutande gruppspelsmatchen mot Finland, som spelas imorgon kväll.