Sommaren är här men säsongen är faktiskt inte över än. 

Samtidigt som festen sakta men säkert börjar avta i Finland efter att man vunnit VM-guld på hemmaplan är det dags för andra landslag att göra upp om medaljer. På måndag inleds damernas U18-VM där de svenska småkronorna har siktet inställt på att ta hem den ädlaste medaljen.

– Vi har mött Finland tidigare den här säsongen och det är jämna matcher, jag ser heller inga problem med att slå USA eller Kanada. En guldmedalj tror jag inte är så långt bort. Vi har ett starkt och bra lag och jag tycker vi har alla förutsättningar som krävs, säger lagkaptenen Nicole Hall till SVT.

Kanada favorit – precis som vanligt

Det är ett par år sedan U18-VM kunde spelas på grund av pandemin, men det är inte mycket som har hänt under tiden. Precis som tidigare är Kanada en av de största förhandsfavoriterna och man åker till USA med höga förväntningar på sig. Truppen kryllar av lovande spelare med en ljus framtid och bland dessa hittar vi ett bekant namn.

Jade Iginla har inte hunnit göra sig ett namn inom hockeyn än men har gott om talang och hon har även hockeyn i blodet, pappa Jarome spelade drygt 1500 matcher i NHL och har bland annat dubbla OS-guld på meritlistan. Dit har 17-åriga Jade fortfarande en bra bit men den här säsongen har forwarden gjort bra ifrån sig i Kelowna och med sina 22 mål på 27 matcher har talangen visat att även hon har ett fint målsinne.

Ett rutinerat svenskt lag

Trots att det handlar om U18-VM så har Sverige ett rutinerat lag där många spelare redan hunnit testa vingarna på en hög nivå. Lagkaptenen Nicole Hall har redan spelat närmare 100 matcher i SDHL och kommer senast från en lyckad säsong där det bland annat blev tolv mål i grundserien. Noterbart är att hela 19 spelare i truppen har spelat i den svenska högstaligan den här säsongen, något som är anmärkningsvärt om man jämför med hur det ser ut hos de andra lagen i VM.

De svenska nyckelspelarna

Nyss nämna Hall är en av Sveriges förmodade nyckelspelare i VM men det finns fler talanger som också kommer få dra ett tungt lass, inte minst stjärnskottet Mira Markström, som trots sin ålder (17) har hunnit göra tre säsonger i HV71. I samma lag finner vi även Mira Jungåker som bara är sexton år gammal men som redan håller väldigt hög klass, något hon visat vecka ut och vecka in den här säsongen. Ska Sverige gå hela vägen i VM gäller det att defensiven och inte minst målvaktsspelet fungerar men som tur var åker man till Nordamerika med tre lovande målvakter som gör upp om den åtråvärda platsen mellan stolparna.

Både Lisa Jönsson och Ebba Svensson Träff har spelat i SDHL den här säsongen men man var långt ifrån ordinarie, så det har även blivit en hel del spel på längre nivå – närmare bestämt i division 1. I samma liga spelar även Emmy Nordström Åmark, som till vardags håller till i Luleås B-lag där hon spelade femton matcher den här säsongen. På pappret känns Svensson Träff som förstavalet men det kan ändras under mästerskapet.

SVERIGES TRUPP I U18-VM
Målvakter
Lisa Jönsson (Modo)
Ebba Svensson Träff (Linköping)
Emmy Nordström Åmark (Luleå)
Backar
Ida Karlsson (Leksand)
Tuva Kandell (Leksand)
Alice Wallin (Djurgården)
Astrid Lindeberg (Luleå)
Olivia Sohrner (Djurgården)
Sofia Ljung (Brynäs)
Jenna Rautio (HV71)
Mira Jungåker (HV71)
Forwards
Nicole Hall (Djurgården)
Hilda Svensson (Växjö U16)
Ebba Hedqvist (Modo)
Ella Jämsén (Linköping)
Stina Andersson (Björklöven)
Moa Gustafsson (AIK)
Mira Markström (HV71)
Isabelle Leijonhielm (AIK)
Linnea Adelbertsson (Djurgården)
Stella Lindell (Brynäs)
Julia Perjus (Modo)
Klara Kenttälä (Luleå)
Emma Pfeffer (Linköping)
Ledare
Madeleine Östling (Förbundskapten)
Pernilla Winberg (Assisterande förbundskapten)
Jens Fredriksson (Målvaktstränare)
Anders Lundberg (General Manager)
Daniel Eriksson (Lagledare)
Rickard Regnell (Materialförvaltare)
Elin Usitalo (Fysioterapeut)
Kim Martin Hasson (Videocoach)

Hur tror du det går för Sverige i U18-VM? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här