Tjeckien kommer till Göteborg med ett högintressant lag. 

I dagarna har allt fler länder presenterat sina trupper till årets Junior-VM som den här gången äger rum i Sverige och Tjeckien är ett av landslagen som kommer till Göteborg med siktet inställt på medalj. Rent historiskt brukar det tjeckiska juniorlandslaget inte ha några större bekymmer att ta sig vidare till slutspelet men oftast tar det roliga slut i kvartfinalen.

De senaste åren har utvecklingen dock gått framåt, 2018 nådde man semifinal och blev tillslut fyra och förra vintern tog man sig hela vägen till final där man verkligen utmanade Kanada om guldet. Därför är förväntningarna högre inför årets upplaga av JVM och inte minst eftersom flera av förra vinterns nyckelspelare finns med även den här gången.

Tjeckien har anlänt till Sverige och inlett sin uppladdning på ett lovande sätt, under gårdagen besegrade man Lettland med 4-3 i en träningslandskamp där Matyas Sapovaliv fick förtroendet att vara lagkapten.

Stjärnans positiva besked

Tjeckien har många talanger just nu men det finns en spelare som det snackats lite extra om inför uttagningen – Jiri Kulich. Förbundskaptenen Patrik Augusta tog med forwarden i truppen men det fanns fortfarande stora oklarheter kring om Buffalo Sabres skulle släppa iväg 19-åringen som gjort stor succé i farmarlaget under inledningen av säsongen. Under tisdagenskvällen kom nyheten som de tjeckiska hockeysupportrarna hoppats – Kulich kommer till JVM.

Stjärnforwarden ses av många som Tjeckiens främsta spelare i truppen och det största offensiva hotet för motståndarna, mycket tack vare sitt fina målsinne. På de inledande 22 matcherna i farmarligan har Kulich gjort imponerande 16 mål och han har dessutom fått chansen att göra sitt första inhopp i NHL, vilket visar att Buffalo tror på honom. Supertalangen stod för ett fint JVM förra vintern och noterades bland annat för sju mål på lika många matcher, vilket gör att han samlat ihop imponerande 17 poäng på fjorton matcher i JVM-sammanhang. Ska Tjeckien ha chans att ta medalj även i årets upplaga av mästerskapet hänger mycket på Kulich.

Tre andra intressanta spelare i Tjeckiens JVM-trupp

  1. Eduard Sale (forward)
    Här har vi en spelare som är en minst lika stor talang som Kulich och det märktes inte minst i sommarens draft då Seattle plockade honom i förstarundan. Redan i JVM förra vintern imponerade 18-åringen från Brno och sedan dess har han slagit sig in på ett bra sätt i juniorligan OHL där han snittat strax under en poäng per match under inledningen av säsongen. Har en väldigt hög potential.
  2. Matyas Sapovaliv (forward)
    Precis som Sale är Sapovaliv en väldigt lovande spelare och han var också med i förra säsongens succélag som tog sig hela vägen till final. Har ett fint utvecklat spelsinne och är mer en framspelare än målskyttet, vilket hans sju assist visade på ett tydligt sätt senast det spelades JVM. Är inne på sin tredje säsong i OHL och vill säkerligen avsluta sin tid som junior med ytterligare en mästerskapsmedalj.
  3. Michael Hrabal (målvakt)
    I nuläget verkar Tjeckien inte ha någon uttalad etta i målet men det finns en hel del som talar för att Hrabal kan få förtroendet från start. 18-åringen har stora skor att fylla efter att Tomas Suchanek gjort stor succé förra JVM men talangen från Prag har talang nog att hävda sig även på den här nivån. Var en av U18-VM:s främsta målvakter förra säsongen och har etablerat sig som förstemålvakt direkt i sitt collegelag, så Hrabal är utan tvekan en spelare på framfart.

 

HÄR ÄR TJECKIENS JVM-TRUPP

Målvakter

Jakub Vondraš – (Sudbury, OHL)
Michael Hrabal – (Univeristy of Massachusetts, NCAA)
Michael Schnattinger – (Liberec)

Backar

Tomáš Galvas – (Liberec)
Aleš Čech – (Mladá Boleslav)
Adam Jiříček – (Plzen)
Tomáš Hamara – (Brantford, OHL)
Matteo Kočí – (Kamloops Blazers, WHL)
Marek Alscher – (Portland Winterhawks, WHL)
Tomáš Cibulka – (Val-d’ Or, QMJHL)
Vojtěch Port – (Edmonton Oil Kings, WHL)

Forwards

Matěj Přibyl – (Vítkovice)
Matěj Maštalířský – (Litvínov)
Jiří Kulich – (Rochester, AHL)
Eduard Šalé – (Barrie Colts, OHL)
Matyáš Šapovaliv – (Saginaw Spirit, OHL)
Adam Židlický – (Mississauga Steelheads, OHL)
Simon Slavíček – (Flint Firebirds, OHL)
Adam Bareš – (Pelicans)
Jakub Štancl – (Växjö)
Sebastián Redlich – (Södertälje)
Ondřej Becher – (Prince George, WHL)
Dominik Rymon – (Everett Silvertips, WHL)
Robin Sapoušek – (Victoria Royals, WHL)
Matyáš Melovský – (Baie-Comeau, QMJHL)
Jakub Hujer – (Rimouski, QMJHL).

Tjeckien spelar sin JVM-premiär mot Slovakien på annandagen. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här