Sakta men säkert närmar sig Tre Kronor säsongens höjdpunkt. 

Den här veckan ryktas vintern sprida sig söderut men den senaste tiden har våren visat sig och med våren kommer även en av årets höjdpunkter för alla hockeyälskare – VM. Den här gången står Finland som värd för mästerskapet och sakta men säkert har de olika landslagen börjat förbereda sig inför det som väntar. Än är det långt ifrån klart vilka spelare som kommer vara tillgängliga från NHL och mycket talar för att Tre Kronors ursprungliga trupp kommer bestå av spelare från någon av de tre främsta europeiska ligorna (SHL,NL,Liiga).

I Nordamerika brukar man lyfta fram statistik som något väldigt viktigt och skulle förbundskaptenen Sam Hallam endast gå på just statistik skulle årets VM-trupp kunna se ut som något i den här stilen.

Här är Tre Kronors VM-trupp – om statistiken fick avgöra

Målvakter 

Linus Söderström (Skellefteå), 29 matcher – 93.05%
Niklas Rubin (Ässät), 45 matcher – 92.30%
Tim Juel (Oskarshamn), 31 matcher – 92.25%

Kommentar: Tittar man bara på statistiken skulle Tre Kronor ställa upp med två målvakter från SHL och en från den finska ligan, men en hel del talar för att så inte blir fallet. I den här trion är det förmodligen Linus Söderström som är närmast en VM-biljett, detta trots att han snuvades på att få göra sin landslagsdebut tidigare i vinter. Det är bara Niklas Rubin som gjort landskamper men trots det känns det som att 27-åringen är långt ifrån en ny chans att visa upp sig.

Backar 

Henrik Tömmernes (Genéve-Servette), 52 matcher – 43 poäng (18+25)
Jonathan Pudas (Skellefteå), 48 matcher – 43 poäng (11+32)
Christian Djoos (Zug), 52 matcher – 36 poäng (9+27)
Joel Persson (Växjö), 49 matcher – 35 poäng (6+29)
Hardy Häman Aktell (Växjö), 49 matcher – 33 poäng (9+24)
Maksim Matushkin (Tappara), 54 matcher – 33 poäng (8+25)
Samuel Johannesson (Brynäs), 50 matcher – 32 poäng (8+24)
Theodor Lennström (Färjestad), 33 matcher – 31 poäng (13+18)

Kommentar: På backsidan ser det ut som en mer rimlig uppställning spelare, även om det förmodligen är några som kommer falla ifrån i gallringen inför VM. Det vi dock kan notera är att spelare som Henrik Tömmernes och Jonathan Pudas ligger väldigt bra till och är ofta framträdande spelare i Tre Kronor. Växjöduon Persson och Häman Aktell har också fått chansen i landslaget den här säsongen och samma sak gäller Lennström, som är klar för spel i Schweiz nästa säsong.

Christian Djoos gör succé i Zug men har inte övertygat lika mycket i landslaget under vintern och trots genombrottet i Brynäs lär vi förmodligen inte se Samuel Johannesson avsluta säsongen med ett VM. Samma sak gäller Maksim Matushkin som lite i skymundan gjort en väldigt fin säsong i Tappara, som han nyligen vann Champions Hockey League tillsammans med.

Forwards 

Patrik Karlkvist (Oskarshamn), 50 matcher – 60 poäng (23+37)
Linus Omark (Genéve-Servette), 52 matcher – 56 poäng (16+40)
Oscar Möller (Skellefteå), 46 matcher – 43 poäng (23+20)
Jesper Olofsson (Biel), 48 matcher – 43 poäng (21+22)
Oscar Lindberg (Bern), 51 matcher – 42 poäng (16+26)
Simon Hjalmarsson (Sport), 45 matcher – 42 poäng (12+30)
Jonathan Dahlén (Timrå), 50 matcher – 40 poäng (20+20)
Marcus Sylvegård (Malmö), 50 matcher – 40 poäng (17+23)
Axel Holmström (Sport), 49 matcher – 40 poäng (13+27)
André Petersson (HV71), 45 matcher – 39 poäng (19+20)
Robert Rosén (Växjö), 48 matcher – 37 poäng (19+18)
Joakim Nygård (Färjestad), 48 matcher – 37 poäng (17+20)
Mathias Bromé (Örebro), 49 matcher – 37 poäng (14+23)
Lucas Wallmark (Zürich), 50 matcher – 37 poäng (10+27)

Kommentar: Precis som på backsidan finns det flera spelare som vi förmodligen kommer få se åka med till VM, åtminstone om säsongens uttagningar varit en försmak på hur Sam Hallam vill formera sitt lag. Spelare som Oscar Lindberg och Lucas Wallmark har spelat en hel del i landslaget den här säsongen och förra vintern var Mathias Bromé med i både OS och VM. Lirare som Oscar Möller och Jonathan Dahlén har också representerat Sverige den här säsongen, samtidigt som Patrik Karlkvist gjorde stor succé förra våren – dock utan att få åka med till VM. Det finns en del som talar för att det blir samma visa i år igen.

Skulle VM-truppen se ut som ovan så skulle spelare som Marcus Sylvegård och Axel Holmström räknas som stora skrällar samtidigt som det även vore en överraskning om de rutinerade pjäserna Linus Omark och Robert Rosén drog på sig landslagströjan igen, Rosén har nämligen inte spelat i Tre Kronor sedan vintern 16/17 och Omarks senaste framträdande var den efterföljande säsongen. Istället lär spelare med andra kvalitéer ta plats i truppen, tvåvägsspelare som har andra styrkor i sitt spel.

Vilka av de här spelarna ser du helst i en VM-trupp?  

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.