Finland stod för en imponerande insats i nattens match.

I eftermiddag spelar Damkronorna sin tredje match i gruppspelet men redan inatt var det dags för två medaljkandidater att göra samma sak, när USA bjöd in Finland till kamp. Värdnationen hade inlett VM med två raka segrar och fick räknas som stor favorit i matchen, men det var Finland som inledde bäst och redan efter knappt sju minuters spel kunde man ta ledningen genom Elisa Holopainen som hittade rätt i powerplay. Assisten kom från Jenni Hiirikoski vilket gör att backklippan noterats för poäng i sammanlagt femton VM-turneringar.

Den finska glädjen blev dock kortvarig för en minut senare lyckades USA kvittera genom Abbey Murphy och med två minuter kvar av perioden kunde Hilary Knight sätta ledningspucken i powerplay. Finland skulle dock inte ge upp utan hann få in en kvittering genom Holopainen innan det var dags för nattens första pausvila.

En hedersam förlust

I andra perioden inledde USA på ett piggt sätt och när Taylor Heise satte 3-2 började matchbilden svänga över i amerikansk favör. Några minuter senare utökade Kendall Coyne Schofield till 4-2 och då kändes segern nära, men Finland visade prov på fin moral i den här matchen och skulle få in en reducering genom Sofianna Sundelin innan den andra perioden var över.

Inför den avslutande perioden hade Finland därmed en rimlig chans att få med sig en seger från den här matchen, men efter pausvilan dröjde det bara femton sekunder innan Coyne Schofield kunde utöka den amerikanska ledningen till 5-3 vilket även skulle visa sig bli slutresultatet. Trots förlusten stod Finland för en imponerande insats med fin effektivitet – men det blev inga poäng och nu har lejonen inlett gruppspelet med tre raka förluster.

– Vi måste minnas att USA är aggressivt till och med i numerärt underläge. Det är inte lätt att spela mot dem. Vi måste minnas att detta är en process. Vi måste lita på den processen på vägen mot kvartsfinal. I fjol gick vi från seger till seger i gruppspelet – nu är det avsevärt tuffare. Vi gjorde fina mål men det var inte tillräckligt i dag, sa förbundskaptenen Juuso Toivola till Yle efter slutsignalen.