Efter gårdagens matcher står det klart vilka lag som går vidare till slutspelet. 

Ett gruppspel i VM kan ibland kännas lite för långt och ointressant men det här årets upplaga har varit raka motsatsen, dramatiken höll i sig till den allra sista omgången men nu står det helt klart vilka som går vidare till slutspelet – och vilka som får tacka för sig.

Under gårdagen pendlade Kanada mellan hopp och förtvivlan, förlusten mot Finland på straffar gjorde att favoriten tvingades förlita sig på andra resultat för att ta sig vidare till kvartsfinal. Som tur var, för Kanadas del, lyckades Tyskland besegra Lettland med 2-1 vilket gör att lönnlöven tar den fjärde och sista slutspelsplatsen från Grupp B.

Samtidigt som Kanada kan pusta ut finns det andra som får lämna mästerskapet med en betydligt sämre känsla, inte minst Sverige. Två inledande förluster i gruppspelet gjorde uppförsbacken för brant och när det även blev förlust mot först Tjeckien och sedan Ryssland så stod det klart att Tre Kronor skulle missa kvartsfinal. Något som ses som ett stort misslyckande och i mångas ögon även ett fiasko.

Det är knappast en tröst, men det fanns även andra bra lag som också får ta en tidigare semester än man önskat. Inte minst Danmark, som stundtals imponerade under gruppspelet men som inte lyckades fullt ut. Värdlandet Lettland inledde också lovande när man besegrade Kanada i premiären men laget får nöja sig med en sjätteplats – en poäng från avancemang.

Mest snöpligt känns det förmodligen för Kazakstan som samlade ihop lika många poäng (10) som Kanada och som dessutom hade bättre målskillnad – tyvärr är det inbördes möten som räknas i VM och det fällde de ljusblå hjältarna som trots allt har gjort ett bra mästerskap.

LAGEN SOM GÅTT VIDARE TILL KVARTSFINAL 
Ryssland (Grupp A)
USA (Grupp B)
Schweiz (Grupp A)
Finland (Grupp B)
Tjeckien (Grupp A)
Tyskland (Grupp B)
Slovakien (Grupp A)
Kanada (Grupp B)

Kvartsfinalspelet inleds imorgon, den 3:e juni. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här