Idag går VM in i sin andra fas där seger är allt som gäller om man ska få spela vidare. 

Efter ett intensivt gruppspel är det dags för Damkronorna att kliva in i slutspelet tillsammans med sju andra lag. Här kommer lite information inför dagens fyra kvartsfinaler.

Schweiz – Japan (matchstart 12:00)

Redan vid lunchtid är det dags för dagens första kvartsfinal och i den möts två lag som borde ha bra koll på varandra. Schweiz och Japan möttes nämligen så sent som i förra veckan och då vann alplandet med 3-1 efter att fixstjärnan Lara Stalder noterats för både mål och assist. Resultatet i den matchen och i gruppspelet överlag gör att Schweiz får ses som favorit till att vinna den här kvartsfinalen men Japan har en del spets som imponerar.

Lagets största nyckelspelare är den lovande forwarden Akane Shiga, som varit iblandad i samtliga japanska mål hittills i turneringen och som går mot en minst sagt ljus framtid. Överlag ska dock Japan ha svårt att hävda sig mot Schweiz och allt annat än en förlust skulle ses som en överraskning modell större. Man ska dock lägga på minnet att Schweiz inte riktigt fick spelet att fungera i gruppspelet, vanligtvis har man en stark offensiv men de snittade bara ett mål per match – varav tre kom i matchen mot Japan. Grupp A var visserligen väldigt tuff, men det kan knappast stärkt självförtroendet inför slutspelet.

USA – Ungern (matchstart 16:00)

Några timmar efter dagens första kvartsfinal är det dags för USA att kliva in i slutspelet och man gör det som gigantisk förhandsfavorit i mötet mot Ungern. Amerikanskorna imponerade i gruppspelet där den avslutande segern (5-2) mot Kanada blev grädden på det berömda moset. Förstaplatsen i gruppen gör att man får ta sig an trean i Grupp B och det blev överraskande nog Ungern, som bjöd på ett underhållande och stundtals riktigt bra spel.

Det är dock inget snack om att USA har både spets och bredd på en helt annan nivå och den här kvartsfinalen kan egentligen bara sluta på ett sätt. Många i det amerikanska lägret ser nog matchen som en slags uppvärmning inför den kommande semifinalen där det förmodligen blir lite tuffare motstånd.

Finland – Tjeckien (matchstart 17:30)

I eftermiddag är det dags för den på pappret mest öppna matchen när Finland ska ta sig an Tjeckien. På pappret är grannen i öst fortfarande snäppet vassare men Tjeckien har imponerat på många hittills i VM och segern mot Sverige (3-0) visade att man tagit stora steg framåt. En tät defensiv och en målvakt i storform gör att Finland inte ska ta för lätt på dagens utmaning.

Grupp A var minst sagt stenhård men Finland stod upp på ett bra sätt och hade man haft marginalerna på sin sida hade premiären mot Kanada kunnat sluta med poäng. Mot USA gick det dock tyngre men sedan besegrades Japan med hela 9-3 innan det blev seger mot 4-0 mot Schweiz. De tänka nyckelspelarna har inte riktigt fått fart på spelet men överlag har Finland gjort en bra turnering hittills och kommer man upp i en liknande nivå som mot Schweiz så borde det bli seger även i dagens match.

Kanada – Sverige (matchstart 20:00)

Förlusten mot Tjeckien i gruppavslutningen gjorde att Damkronorna slutade tvåa i Grupp B vilket i sin tur gör att Kanada står för motståndet i kvällens kvartsfinal. Det är naturligtvis en väldigt svår utmaning för ett ung och på sina håll orutinerat svenskt lag som hade spelat i B-VM om inte Ryssland invaderat Ukraina.

Det svenska spelet har stundtals sett lovande ut och med Hanna Olsson i spetsen lyckades man ta tre raka segrar innan Tjeckien blev en för tuff motståndare. På backsidan har spelare som Maja Nylén Persson och talangen Mira Jungåker gjort bra ifrån sig samtidigt som Emma Söderberg fått störst förtroende mellan stolparna.

Kanada är favorit till att första sitt VM-guld och insatsen i gruppspelet var till stor del bra. I den avslutande matchen föll man dock ihop mot USA men det gör inte laget till en mindre favorit i kvällens match, den ska man bara vinna. Kanada har både en spets och bredd som Sverige bara kan drömma om.

Hur tror du det går i dagens matcher? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här