I eftermiddag är det dags för Damkronorna att inleda jakten på en efterlängtad VM-medalj. 

Efter tre underhållande och målglada matcher är det i eftermiddag dags för Damkronorna att kliva in i VM och i premiären står Tyskland för motståndet. I det svenska laget finns en mängd rutinerade spelare men även några debutanter som äntligen ska få chansen att göra mästerskapsdebut. En av dessa är Hanna Thuvik, till vardags i Brynäs, som var aktuell för VM redan förra hösten men som får chansen först nu.

– Det är klart att det är en dröm som går i uppfyllelse, ända sedan jag började spela hockey. Det gäller att vara redo från start och fokusera på vårat eget spel så tar vi det därifrån, säger forwarden till SVT sport.

Ett lyckat genrep

Damkronorna kliver in i VM som något av en outsider efter att man nått kvartsfinal förra året, vilket var ett steg i rätt riktning efter att man åkt ur A-divisionen innan pandemin drog igång. Flertalet spelare finns med även i årets trupp och man fick bästa möjliga genrep i form av segern mot Schweiz där talangen Hilda Svensson stod för matchens enda mål. 16-åringen kommer från en bra säsong i HV71 men den riktiga höjdpunkten var succén i U18-VM där forwarden stod för sex poäng och hade stor del i det på förhand överraskande silvret.

Tre andra debutanter i Damkronornas VM-trupp

  1. Tindra Holm. Väldigt lovande målvakt som på förhand ses som tredjevalet mellan stolparna, men som kommer från en väldigt bra säsong i collegeligan. Är bara 21 år gammal men har redan hunnit vinna ett SM-guld och blir bättre för varje vinter som går. Gjorde debut i division 1 redan som tioåring.
  2. Ebba Hedqvist. Ytterligare en väldigt lovande spelare som nu ska få chansen att göra debut i ett stort mästerskap på seniornivå. Är bara sexton år gammal men har gjort två säsonger i SDHL och stod för tre poäng när det blev silver i U18-VM tidigare i vintras. Ses som en av landets mest lovande spelare på forwardssidan och kan bli något av en joker i VM.
  3. Lova Blom. Forwardslöfte som fortfarande är väldigt ung men som nyligen avslutat sin fjärde säsong i Djurgårdens A-lag. Har steg för steg blivit en viktig spelare hos järnkaminerna och gjorde landslagsdebut redan förra säsongen, men det här blir 20-åringens första mästerskap med Damkronorna. Blev utsedd till TV-puckens mest värdefulla spelare säsongen 18/19.

Motståndarkollen

Tyskland går in i VM som en rejäl underdog och man får ses som nederlagstippade inför eftermiddagens premiär. Laget missade slutspel förra året efter en spännande målskillnadskamp mot Ungern, och rent traditionellt har man haft ganska svårt att hävda sig. Det har visserligen blivit ett par kvartsfinaler och den största framgången kom 2017 då man tog sig hela vägen till semifinal, väl där var det slut på det roliga men flera av spelarna finns med även den här gången och vill visa att man fortsatt kan överraska.

Noterbart är att fyra av spelarna i årets trupp håller till i SDHL-klubbar och rent statistiskt är det Nicola Eisenschmid (Djurgården) som har haft den bästa säsongen, där hon noterades för sju poäng i grundserien följt av fyra poäng på sex matcher under slutspelet. Man har även fyra spelare i den amerikanska collegeligan, däribland Luisa Welcke som gjort en fin debutsäsong i University of Maines lag där det blev 22 poäng på 33 matcher.

Det finns en hel del rutin i den tyska truppen men även flertalet unga och lovande spelare, inte minst Nina Christof som bara är nitton år gammal men som nu gör sitt tredje VM. Den unga forwarden flyttade över till USA redan 2018 och kan blicka tillbaka på sin debutsäsong i collegeligan, där hon noterades för sju poäng på 26 matcher. I truppen finns även ett intressant namn i målvakten Chiara Schultes som till vardags håller till i herrarnas U17-liga. I dagens premiär talar dock det mesta för att det blir Sandra Abstreiter som får förtroendet mellan stolparna.

Dagens match startar 17:00 och kan ses på SVT play samt SVT2 (sändningen på SVT2 startar 17:55). 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här