Idag ska ett pressat Damkronorna försöka ta sin första seger i VM. 

Det svenska laget gick in i VM med gott självförtroende efter segern mot Schweiz i genrepet men premiären mot Tyskland blev allt annat än en rolig upplevelse. Motståndaren från andra sidan Östersjön stod för en i stort sett perfekt insats där effektiviteten blev nyckeln till segern och när slutsignalen ljöd stod det 2-6 på resultattavlan. En tung smäll för Damkronorna som på förhand var favorit till att vinna matchen.

– Det är klart att vi inte är nöjda med det här, men samtidigt gäller det att kunna visa vad man är gjord av i ett sånt här läge och studsa vidare för den här gruppen har helt andra ambitioner, sa förbundskaptenen Ulf Lundberg till SVT efter matchen.

Talangens succé

Överlag ansågs premiären vara ett misslyckande men det fanns positiva saker att ta med sig från matchen, inte minst det faktum att en debutant gjorde stor succé. Inför premiären hade Hilda Svensson bara spelat en landskamp men mot Tyskland slog 16-åringen till med att göra två mål vilket väckte en hel del uppmärksamhet och det gav forwarden en riktigt bra start på turneringen.

Övriga saker att ta med sig från matchen var att Emma Söderberg trots allt gjorde en stabil insats mellan stolparna, samt att man fick en positiv reaktion efter sin timeout en bit in i andra perioden. Saker som man kan ta med sig in i dagens möte mot Ungern.

I premiären fick ett flertal spelare chansen att göra sina första mästerskapsmatcher, däribland backen Annie Silén som tog plats i andrafemman och fick drygt en kvarts speltid.

– Självklart häftigt med en sådan inramning & kul med mycket publik. Sedan kom vi inte alls upp i nivå, vi slarvar en del & blir hårt straffade på grund av det. Vi har en hel del chanser men trycker inte dit pucken och istället får spelvändningar mot oss som Tyskland tog vara på. Vi har kollat video och ska se till att rätta till misstagen vi gör samtidigt som vi ska ta med de bra grejerna vidare i turneringen och studsa tillbaka redan mot Ungern, säger backen till VMishockey.se

Så gick det för debutanterna i premiären 

Annie Silén – 0 mål, 0 assist, -1, 15:23 i speltid
Hilda Svensson – 2 mål, 0 assist, +2, 18:37 i speltid
Lova Blom – 0 mål, 0 assist, -3, 10:14 i speltid
Hanna Thuvik – 0 mål, 0 assist, +/-0, 10:27 i speltid
Ebba Hedqvist – 0 mål, 0 assist, -1, 11:09 i speltid
Tindra Holm – spelade inte

Motståndarkollen

Ungern är ett på pappret svagare lag än Sverige man man stod för ett fint VM förra hösten då insatserna i gruppspelet resulterade i en kvartsfinalbiljett. Starten på årets mästerskap har också sett väldigt lovande ut, i premiären besegrades Frankrike med stabila 4-2 vilket gör att man ligger tvåa i grupp B inför dagens match. I matchen mot Frankrike klev Alexandra Huszak fram på ett övertygande vis, forwarden stod för två mål och spelade sedan fram till ytterligare ett vilket gör att 27-åringen fått något av en drömstart på VM. Det är även noterbart att målvakten Aniko Nemeth stod för en övertygande insats mellan stolparna, 26-åringen stod för 32 räddningar och hade stor del i att man fått en bra start på gruppspelet.

STATISTIK INFÖR MATCHEN

Gjorda mål
Sverige – 2
Ungern – 4

Insläppta mål
Sverige – 6
Ungern – 2

Powerplay
Sverige – 0.00%
Ungern – 40.00%

Boxplay
Sverige – 66.67%
Ungern – 50.00%

Matchen startar 17:00 och kan ses på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här