Kanada har inlett sin jakt på ett nytt VM-guld. 

Efter en intensiv fredag där det spelades fyra matcher var det under lördagen dags för Kanada att kliva in i årets världsmästerskap och de regerande mästarna var stora favoriter till att vinna premiären mot Storbritannien. Det var dock britterna som inleddes piggast och man såg tidigt ut att ta ledningen men efter en närmare titt beslöt sig domarna att inte godkänna målet. Trots det bakslaget deppade man inte ihop och efter knappt åtta minuters spel kunde Liam Kirk – som även gjorde det första målet – hitta rätt ytterligare en gång och den här gången hade domarna inget att göra invändningar emot.

Seger för Kanada – efter Bedards succédebut

Trots det tidiga ledningsmålet blev glädjen kortvarig, redan en halvminut efter Kirks fullträff kunde Michael Bunting kvittera och i den tredje perioden kopplade Kanada ett ordentligt grepp om matchen. Knappt sex minuter efter pausvilan kunde Brandon Hagel sätta ledningspucken och sedan klev Connor Bedard in i handlingen. Med sitt första landslagsmål utökade han till 1-3 och några minuter senare hittade han rätt ytterligare en gång.

Knappt halvvägs in i tredje perioden skapade britterna lite spänning genom Ben O’Connors reducering men den här matchen tillhörde Kanada och närmare än så skulle Storbritannien komma. Kanada vinner därmed premiären med 4-2 i en match där man inte riktigt kom upp i nivå men där Bedard presenterade sig och nu väntar lönnlöven med spänning på att John Tavares kan vara med och spela, stjärnforwarden presenterades under fredagen som den senaste förstärkningen till ett redan stjärnspäckat lag.

MATCHFAKTA
Storbritannien – Kanada: 2-4 (1-1,0-3,1-0)
1-0 Liam Kirk (Mosey, Blake)
1-1 Michael Bunting (Byram)
1-2 Brandon Hagel (Zellweger, Dubois)
1-3 Connor Bedard (Bunting, Zellweger)
1-4 Connor Bedard (Paul, Guhle)
2-4 Ben O’Connor (Kirk, Betteridge)
Skott: 15-34 (3-12,8-16,4-6)
Utvisningsminuter: 8-4
Publik: 16935 (02 Arena, Prag)

Parallellt med Kanadas match spelades även mötet mellan Frankrike och Kazakstan där fransmännen räknades som en liten förhandsfavorit och man fick en bra start genom Enzo Cantagallos ledningsmål men sedan svarade Kazakstan genom att göra två mål innan första perioden var över. Frankrike hade ett spelmässigt övertag under stora delar av matchen men Kazakstan var effektiva i offensiven och med ett par minuter kvar av andra perioden kunde Kirill Savitsky spika slutresultatet till 1-3 vilket ger laget en riktigt bra start på gruppspelet.

DAGENS ÖVRIGA MATCHER 

Polen – Lettland (16:20)
Österrike – Danmark (16:20)
Norge – Tjeckien (20:20)
USA – Tyskland (20:20)

 

MER OM VM: Seger i premiären för Tre Kronor

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här