Schweiz ser ut att bli att räkna med i årets ishockey-VM. 

Under de senaste dagarna har det funnits några följetänger i Tammerfors respektive Riga. Uppe i Finland har det spekulerats mycket kring om William Nylander tillslut ska ansluta till Tre Kronor och idag kom beskedet att stjärnforwarden stannar hemma. Nere i Riga har mycket av snacket kretsat kring Schweiz trupp, som blir starkare för varje dag som går. Inför mötet mot Kazakstan i tisdags anlände Kevin Fiala från Los Angeles och ett par dagar sedan fick stjärnan sällskap av backen Jonas Sigenethaler och forwarden Nico Hischier som också anslöt från Nordamerika. Något som fått allt fler att se laget som en möjlig joker i kampen om medaljerna.

Styrkebeskedet – seger mot Kanada

Idag stod Schweiz inför sin hittills störa utmaning i form av Kanada och det skulle visa sig bli en tuff match med små marginaler. Nordamerikanerna bjöd på gott motstånd och tog ledningen halvvägs in i matchen genom lagkaptenen Tyler Toffoli som tog vara på lagets andra powerplay för dagen. Kvitteringen skulle dock bara dröja några minuter då Nico Hischier klev fram och innan den andra perioden var över skulle även Dario Simion hinna ge Schweizarna ledningen.

Med åtta minuter kvar att spela kunde veteranen Andres Ambühl utöka ledningen till 3-1 och då hjälpte det kanadensarna föga att Michael Carcone fick in en reducering, närmare än så skulle man nämligen inte komma. Schweiz tog därmed sin femte raka seger vilket ger laget en stor chans att vinna grupp B där plötsligt Tjeckien seglat upp som den främsta motståndaren. Passande nog möts lagen redan imorgon.

Höjdpunkter, Kanada – Schweiz

MATCHFAKTA
Kanada – Schweiz: 2-3 (0-0,1-2,1-1)
1-0 Tyler Toffoli (Laughton, Quinn)
1-1 Nico Hischier (Fora, Fiala)
1-2 Dario Simion (Christian, Haas)
1-3 Andres Ambühl (Niederreiter, Corvi)
2-3 Michael Carcone (Hunt, Neighbours)
Skott: 29-26 (6-16,15-6,8-4)
Utvisningsminuter: 6-4
Publik: 8234 (Arena Riga, Riga)

Sveriges match mot Frankrike startar 19:20 och kan ses på SVT2 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.