Ikväll ska det avgöras vilket lag som får möta Sverige i JVM-finalen. 

Efter Juniorkronornas fina insats mot Tjeckien är det dags att blicka fram mot kvällens andra semifinal där USA och Finland ska göra upp om den andra finalbiljetten. Båda lagen kommer till matchen med ett gott självförtroende men där de haft ganska olika vägar till semifinal.

USA har tagit sig till semifinal efter att ha gått obesegrade genom turneringen och det har egentligen inte funnits något negativt att behöva förbättra. I gruppspelet besegrade man bland annat Schweiz med hela 11-3 och i kvarten mot Lettland skrevs slutresultatet till 7-2 efter att Gabe Perreault gjort två av lagets mål. Trots forwardens fina match är det fortsatt Cutter Gauthier som toppar den interna poängligan och med sina nio poäng är han hela turneringens främsta när det kommer till att producera.

I övrigt har det mesta sett väldigt bra ut för USA, spelet i offensiv kan många andra lag bara drömma om och i egen zon har Trey Augustine gjort bra ifrån sig, även om det faktiskt var Jacob Fowler som stod i kvartsfinalen. Lägg därtill att Lane Hutson är en av turneringens främsta backar och att Gavin Brindley toppar skytteligan så är det tydligt att USA står väl rustat inför kvällens semifinal.

USA:S VÄG TILL SEMIFINAL

USA – Norge: 4-1
Schweiz – USA: 3-11
Tjeckien – USA: 3-4 (straffar)
USA – Slovakien: 10-2
USA – Lettland: 7-2

USA har varit en av de största favoriterna till att spela hem ett guld men nu står man inför en motståndare som skulle älska att skapa en skräll. Inte minst för att det skulle betyda att Finland får möta Sverige i en final. Finlands väg till semifinalen har varit krokig och när det blev förlust mot Tyskland i gruppspelet kändes en final avlägsen men sedan besegrades Sverige på straffar och i kvartsfinalen visade man styrka genom att besegra Slovakien efter förlängning.

På pappret är USA ett starkare lag men det finns utan tvekan duktiga spelare i den finländska truppen, Kasper Halttunen har dragit ett tungt lass i offensiven men det är Jere Lassila som toppar den interna poängligan och i mötet med Sverige visade Jani Nyman att han kan kliva fram när det behövs som mest. Dessutom finns det ett grymt sparkapital i supertalangen Konsta Helenius som inte riktigt fått ut maximalt av sin kapacitet. Det mesta talar för att Noa Vali får chansen i målet även om Finland, precis som USA, valde att spela med sin på pappret andremålvakt i sin kvartsfinal.

FINLANDS VÄG TILL SEMIFINAL

Finland – Kanada: 2-5
Finland – Tyskland: 3-4
Lettland – Finland: 0-4
Sverige – Finland: 4-5 (straffar)
Slovakien – Finland: 3-4 (förlängning)

Matchen börjar 19:30 och kan ses på SVT2 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.