Det går bra för flera av de svenska spelarna i NHL. 

Efter lite mer än hälften av grundserien spelad börjar man kunna se vilka spelare som går mot en fin säsong och vintern 22/23 ser ut att bli väldigt lyckad för ett flertal av de blågula inslagen i världens bästa ishockeyliga. Redan under hösten kunde man ana att Erik Karlsson hade något bra på gång, den 32-årige backen började tidigt producera poäng och nu är han som i en egen liga. Inför nattens möte mot Vegas Golden Knights hade han gjort imponerande 73 poäng på 55 matcher – hela femton poäng mer än den bäst bästa backen i ligan. Glädjande nog ur en svensk synvinkel är det Rasmus Dahlin som är närmast att komma ikapp Karlsson i backarnas poängliga.

Backarnas poängliga i NHL 

 1. Erik Karlsson (San Jose) – 73 poäng
 2. Rasmus Dahlin (Buffalo) – 58 poäng
 3. Josh Morrissey (Winnipeg) – 56 poäng
 4. Dougie Hamilton (New Jersey) – 52 poäng
 5. Adam Fox (New York Rangers) – 51 poäng
  Quinn Hughes (Vancouver) – 51 poäng

Den svenske backstjärnans dominans har gjort att man börjat titta i historieböckerna, i slutet av januari blev han först att nå 50 assist på så pass kort tid sedan 1994 och håller formen i sig kan han även bli den back som gjort flest poäng på 2000-talet. Det rekordet hålls i nuläget av Roman Josi som noterades för imponerande 96 poäng förra säsongen. För att ta över förstaplatsen behöver Karlsson därmed göra 24 på de avslutande 27 matcherna (nattens match ej inräknad). För att ta över det svenska rekordet behöver han göra totalt 86 poäng vilket vore en poäng mer än Victor Hedmans notering från förra säsongen.

Trots svenskens framfart går det tungt för San Jose, laget ligger näst sist i sin division och mycket talar för att man kommer missa slutspel. Något som fått andra klubbar att få upp ögonen för Karlsson – inte minst Edmonton som ryktas se över möjligheterna att göra ett byte. Frågan är bara vilken eller vilka spelare man är redo att släppa.

De svenska backarna som gjort flest poäng på en säsong 

 1. Victor Hedman (Tampa Bay) – 85 poäng, säsongen 2021/22
 2. Erik Karlsson (Ottawa) – 82 poäng, säsongen 2015/16
 3. Nicklas Lidström (Detroit) – 80 poäng, säsongen 2005/06
 4. Erik Karlsson (Ottawa) – 78 poäng, säsongen 2011/12
  Börje Salming (Toronto) – 78 poäng, säsongen 1976/77
 5. Börje Salming (Toronto) – 76 poäng, säsongen 1977/78

 

Glädjebeskedet – stjärnan snart tillbaka

Samtidigt som Erik Karlsson skördar framgångar finns det andra spelare som fortfarande väntar på att få dra igång säsongen. En av dessa är Gabriel Landeskog, Colorados lagkapten hade stor del i att man vann Stanley cup förra säsongen men opererade sedan ett knä vilket skulle hålla honom borta en längre tid. Den senaste tiden har 30-åringen gjort en del framsteg och de senaste rapporterna från klippiga bergen är att forwarden ska kunna göra comeback i början av mars. Något som skulle kunna bli betydelsefullt för Colorado som riskerar att bli indragna i en spännande streckstrid i kampen om en slutspelsplats.

Ett fortsatt tungt skadeläge

Att Landeskog sakta men säkert närmar sig en comeback är glädjande men det finns andra svenskar som har det betydligt tyngre. Det gäller inte minst Carl Hagelin. Den rutinerade forwarden har inte spelat någon match hittills den här säsongen och under gårdagen meddelade Washington Capitals att han genomgått en ny höftoperation. Något som kommer hålla honom borta från spel ytterligare ett tag. Efter den första operationen som skedde i oktober har 34-åringen kunnat göra lättare pass på is men inte ansetts vara i tillräckligt bra fysisk form för att kunna träna med resten av laget.

Det är knappast en tröst för Hagelin men han är långt ifrån ensam svensk om att ha skadeproblem, den listan kan tyvärr göras lång. Forwarden Gustav Nyquist inledde säsongen lovande men skadade sedan axeln i början av februari och nu ser Columbus ut att få klara sig utan svensken resten av grundserien. Än värre är det för backen Oscar Klefbom som ser ut att missa hela säsongen och för målvaktsstjärnan Robin Lehner är comebacken avlägsen, detta på grund av sina dubbla höftoperationer förra året.

Den svenska poängligan i NHL 

 1. Erik Karlsson (San Jose) – 73 poäng
 2. Elias Pettersson (Vancouver) – 66 poäng
 3. William Nylander (Toronto) – 64 poäng
 4. Mika Zibanejad (New York Ranges) – 58 poäng
  Rasmus Dahlin (Buffalo) – 58 poäng
 5. Jesper Bratt (New Jersey) – 53 poäng
 6. Elias Lindholm (Calgary) – 48 poäng
 7. Joel Eriksson Ek (Minnesota) – 45 poäng
 8. Adrian Kempe (Los Angeles) – 42 poäng
  Filip Forsberg (Nashville) – 42 poäng
 9. André Burakovsky (Seattle) – 39 poäng
 10. Viktor Arvidsson (Los Angeles) – 37 poäng
  William Karlsson (Vegas Golden Knights) – 37 poäng

Den svenska målvaktsligan i NHL

 1. Linus Ullmark (Boston) – 93.7%, 34 matcher
 2. Filip Gustavsson (Minnesota) – 92.6%, 23 matcher
 3. Anton Forsberg (Ottawa) – 90.2%, 28 matcher
 4. Erik Källgren (Toronto) – 89.8%, 10 matcher
 5. Arvid Söderblom (Chicago) – 89.4%, 15 matcher
Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här