Schweiz åker till Junior-VM med siktet inställt på att skrälla. 

Den senaste tiden har både USA och Sverige visat framsteg i sin planering inför säsongens juniorvärldsmästerskap genom att presentera sina trupper, även om det i USA:s fall återstår en camp innan den sista gallringen är avklarad och nu har även Schweiz gått ut med vilka spelare som ingår i den preliminära VM-truppen.

Noterbart är att har gjort en del förändringar på ledarsidan jämfört med förra säsongen, då tog Marco Bayer laget till kvartsfinal men numera är det Marcel Jenni som har huvudansvaret. 49-åringen kommer senast från uppdraget som förbundskapten men har även varit assisterande förbundskapten för A-landslaget och för den svenska hockeypubliken är han kanske mest känd för sina sex säsonger i Färjestad där det blev ett SM-guld (2002) och hela fyra silvermedaljer.

– Jag ser fram emot laget och hela resan. Det kommer att bli en stor utmaning, men definitivt en unik upplevelse, säger Jenni till förbundets hemsida.

Beskedet om stjärnan

Schweiz åker till Göteborg med ett på pappret intressant lag men en av de största överraskningarna är att backtalangen Lian Bichsel inte finns med i den preliminära truppen. 19-åringen var assisterande lagkapten förra säsongen och har sedan dess hunnit debutera i farmarligan med Texas Stars men nu är den tidigare Leksandsspelaren tillbaka på svensk mark för att spela i Rögle. Att Bichsel inte ser ut att vara med i Junior-VM har väckt en del rubriker både på hemmaplan men även i Nordamerika där han förra sommaren draftades redan i förstarundan av Dallas Stars.

En stark svenskkoppling

Trots att Bichsel alltså ser ut att få följa JVM från TV-soffan åker Schweiz till Göteborg med en trupp där flera spelare har en koppling till Sverige. På backsidan hittar vi Eric Schneller som gör sin tredje säsong i Rögles juniorlag och som efter två U18-VM nu får chansen att göra sitt första Junior-VM. Förutom den lovande backen har förbundskapten Jenni även tagit ut Matteo Wagner som gjort succé i AIK:s juniorlag under hösten och som stod för fyra mål på fem matcher i U18-VM förra säsongen. Som om det inte vore nog finns ytterligare en svenskbekanting med i truppen eftersom 17-åringen Jamiro Reber, till vardags i HV71:s J20-lag också fått chansen att representera juniorlandslaget i det som har stor chans att bli säsongens höjdpunkt.

Tre andra intressanta namn i truppen

  1. Rodwin Dionicio (back)
    Väldigt lovande back som valdes av Anaheim i sommarens draft och som är en av få spelare som håller till på andra sidan Atlanten där han gjort succé i OHL under inledningen av säsongen. Spås bli en av lagets nyckelspelare och gör nu sitt tredje JVM.
  2. Jonas Taibel (forward)
    Här har vi en högintressant spelare som gjorde bra ifrån sig vid förra JVM men som nu är ett stort frågetecken. Har inlett säsongen lovande men dras för närvarande med en skada vilket gör det högst osäkert om han kommer kunna vara med från start – eller ens överhuvudtaget.
  3. Ewan Huet (målvakt)
    På förhand är det en ganska öppen kamp om vem som ska få förtroendet i det Schweiziska målet och en hel del talar för att Lorin Grüter får chansen, men han utmanas inte minst av Huet som inlett säsongen lovande i WHL-laget Regina Pats. Om namnet låter bekant så beror det förmodligen på att pappa Cristobal, även han målvakt, är en av Schweiz främsta spelare genom tiderna med sju säsonger i NHL och en Stanley cup-titel på meritlistan.

 

HÄR ÄR SCHWEIZ PRELIMINÄRA JVM-TRUPP

Målvakter

Ewan Huet – Regina Pats
Lorin Grüter – GC Küsnacht Lions
Alessio Beglieri – Biel U20

Backar

Gaël Christe – HCV Martigny
Rodwin Dionicio – Saginaw Spirit
Daniil Ustinkov – Zürich
Simeone Terraneo – Ambri-Piotta
Louis Füllemann – Bern
Eric Schneller – Rögle J20
Nick Meile – Bern U20
Timo Bünzli – GCK Lions U20
Leon Muggli – Zug
Benjamin Quinn – GCK Lions U20

Forwards

Jamiro Reber – HV71 J20
Miles Müller – Moncton Wildcats
Timo Jenni – Langnau U20
Simon Meier – Penticton Vees
Alessandro Lurati – Des Moines Buccaneers
Leo Braillard – Lethbridge Hurricanes
Matteo Wagner – AIK J20
Endo Meier – GCK Lions U20
Jonas Taibel – EHC Winterthur
Julien Rod – HC Sierre
Rico Gredig – Davos
Mattheo Reinhard – Biel
Thierry Schild – Bern
Jan Hornecker – EHC Winterthur
Gregory Weber – EHC Olten

MER INFÖR JUNIOR-VM: Här är Sveriges trupp till JVM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här