Säsongens sista mästerskap inleddes med en ordentlig skräll.

Väntan har varit lång men sent igår kväll kunde äntligen damernas U18-VM inledas och det bjöds direkt på flera intressanta matcher. Förhandsfavoriten Kanada har siktet inställt på att ta guld men fick en oväntat tuff premiär, Finland bjöd på bra motstånd och kunde ta ledningen i andra perioden genom Ada Heronen, en lovande back som även representerat det finska juniorlandslaget i fotboll.

Kanada hade, precis som väntat, mycket av spelet men det finska försvaret stod upp på ett bra sätt och en bit in i tredje perioden kunde Oona Havana utöka till 0-2 vilket även blev slutresultatet. Finland får därmed en riktig drömstart på mästerskapet medan Kanada har en del att fundera på inför de kommande matcherna.

Tung premiär för småkronorna

Om det jublades i Finland efter segern i premiären är det förmodligen betydligt bistrare miner i det svenska lägret. Inför VM var förväntningarna relativt höga på laget men premiären skulle bli allt annat än rolig. De regerande mästarna USA stod för motståndet och det blev en tuff utmaning för småkronorna, redan efter nio minuters spel kunde Cassandra Hall utöka den amerikanska ledningen till 0-3 och när första perioden summerades stod det 0-4 på resultattavlan.

Småkronorna höjde sig en aning efter den tunga inledningen på matchen men fick sig trots detta se sig besegrade med 1-6 efter att Ebba Hedqvist gjort lagets enda mål i premiären. Nästa match väntar redan ikväll (23:00) då Kanada står för motståndet.

I övrigt kan vi konstatera att Tjeckien fick en bra start på U18-VM, Slovakien blev ingen vidare värdemätare utan man kunde segla ifrån till en stabil seger efter att Eliska Hotova spikat slutresultatet till 4-0 en bit in i tredje perioden. Även Tyskland inledde VM med seger men för deras del blev det betydligt mindre marginaler, med mindre än en minut kvar i premiären mot Schweiz kunde Lola Liang sätta matchens enda mål som därmed även säkrade segern.