En händelserik dag inleds med Sveriges jakt på medalj i U18-VM. 

Torsdagar brukar inte vara kända som den allra bästa dagen ur hockeyns synvinkel men den här torsdagen ser ut att bli ett undantag. Här hemma i SHL bjuds det på full omgång med en tidig seriefinal mellan Färjestad och Växjö som krona på verket, dessutom fortsätter U18-VM och under dagen inleds slutspelet där kvartsfinaler står först på agendan. För svensk del väntar ett möte med Tjeckien i jakten på att nå semifinal och därmed få vara med och spela om medaljerna.

Att det blir kvartsfinal mot just Tjeckien beror på att det blev förlust med 0-4 i gårdagens match mot USA vilket innebar en svensk andraplats i Grupp B. Noterbart är att USA var laget som Sverige slog ut i semifinalen förra året men nu fick amerikanskorna en efterlängtad revansch.

– Det är klart det är surt. Det är mycket små marginaler. Det handlar om att vinna duellerna, de små kamperna, när det är så pass jämnt. Det är det som blir skillnaden idag. Det är kanske inte en 4-0-match spelmässigt, säger den svenske förbundskaptenen Andreas Karlsson till SVT.

Sveriges väg till kvartsfinal

Sverige – Schweiz: 6-1
Slovakien – Sverige: 3-6
Sverige – USA: 0-4

Trots förlusten mot USA har Sverige visat upp ett till stora delar fint spel under gruppspelet och det finns några spelare som klivit fram lite extra, inte minst Hilda Svensson som gjort fyra mål och Mira Hallin som tagit stora steg framåt jämfört med förra säsongen. Bland nyckelspelarna inför dagens match finns även backen Jenna Raunio och Ebba Hedqvist, som inlett turneringen på ett övertygande sätt.

Motståndarkollen

Efter tre matcher mot andra lag är det dags för Sverige att möte ett nytt lag i form av Tjeckien och det är ett ganska formstark motstånd som väntar. Tjeckiskorna har visserligen förlorat stort (1-8) mot Kanada men man vann mot Tyskland med 6-1 och höll jämna steg i uddamålsförlusten mot Finland där man faktiskt ledde med 2-0 efter halva matchen.

Tjeckien har ett flertal väldigt lovande spelare men mest fokus hamnar på Adela Sapovalivova som är en av Europas största talanger och som visade sin potential redan förra säsongen. Är bara 17 år men har redan hunnit spela hem ett brons i VM med A-landslaget och hon har inlett U18-VM med att göra fem mål på de tre första matcherna. Om namnet låter bekant kan det bero på att hon spelar i Modo, men även att hennes bror heter Matyas Sapovaliv och nyligen spelade JVM med de tjeckiska juniorlandslaget där han stod för tre mål och tog brons.

Bland de övriga spelarna att hålla koll på i det tjeckiska laget finns Tereza Plosova som håller till i Djurgården och som noterats för fyra assist i gruppspelet. 17-åringen var med i U18-VM även förra säsongen och deltog, precis som Sapovalivova, i VM med A-landslaget. Lyckas de svenska spelarna försvara sig mot den här duon är väldigt mycket vunnet.

Matchen börjar 10:00 och sänds på SVT2 samt SVT play. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.