Tyskland ställer in siktet på att skrälla i ishockey-VM. 

Med mindre än en vecka till premiären av ishockey-VM börjar allt fler länder vara redo för mästerskapet. Vissa åker till Finland med höga förväntningar medan andra kan spela helt utan någon press på sina axlar. Tidigare år har Tyskland passat in i den andra kategorin men förra årets succé och en ny stark generation gör att landslaget kan ses som en möjlig outsider.

Efter ett inställt VM 2020 räknade de flesta med att Tyskland skulle vara på ungefär samma nivå som tidigare, det vill säga – långt ifrån en favorit. Att man tog sig till kvartsfinal 2019 ansågs vara en bedrift men inte slår väl blixten ner på samma ställe två gånger?

Trots låga förväntningar blev VM 2021 ett väldigt lyckat mästerskap för Tyskland, efter ett bra gruppspel besegrades Schweiz i en dramatisk kvartsfinal innan Finland blev en för svår motståndare i semin. I den efterföljande bronsmatchen mot USA fanns energin inte längre kvar men trots en tung fjärdeplats var många positivt överraskande, så här bra brukade ju faktiskt inte Tyskland prestera.

En rutinerad supertalang

En stor anledning till varför det gick så bra var att förbundskaptenen Toni Söderholm gav flera lovande spelare chansen. Backen Moritz Seider hade gjort succé i Rögle och fortsatte på den inslagna vägen under VM där talangen bland annat noterades för fem assist. Nu gör sig 21-åringen redo för sitt andra världsmästerskap och han är redan en rutinerad spelare som hunnit med en hel del.

Efter succén i VM flyttade Seider till USA för att försöka slå sig in i Detroit Red Wings, något som på förhand kändes långt ifrån givet. Hur det gick vet ni nog, den unge backen gjorde succé även i världens bästa liga och under grundserien stod han för hela 50 poäng – den högsta noteringen av en back i klubben sedan en viss Nicklas Lidström gjorde 62 poäng säsongen 10/11.

En framtida skyttekung?

Det som talar för att Tyskland ska lyckas ännu bättre i årets VM är att Seider fått sällskap av ytterligare en lovande spelare som ser ut att gå mot en minst sagt ljus framtid. Förra året blev det inget spel i VM för Tim Stützle men den här gången får 20-åringen vara med och precis som Seider kan den unge forwarden blicka tillbaka på en minst sagt framgångsrik säsong.

Redan vintern 20/21 noterades Stützle för 29 poäng på drygt 50 matcher i Ottawa men den här säsongen har han tagit ett stort steg framåt, med sina 22 mål slutade han trea i lagets interna skytteliga och poängnoteringen (58) räckte till en andraplats. 20-åringen från Viersen var en god målskytt på juniornivå men imponerade egentligen inte hemma i den tyska högstaligan, i NHL har han däremot presterat på en högre nivå som visar att han med tiden kan bli en av ligans främsta när det kommer till att sätta puckar i nätet.

Duon åker till VM som två av mästerskapets hetaste spelare och tack vare att de tackat ja till att förstärka landslaget kan även Tyskland räknas som en stor outsider som mycket väl kan vara med och slåss om medaljerna även i år.

TYSKLAND VM-TRUPP
Målvakter
Philipp Grubauer (Seattle Kraken)
Andreas Jenike (Iserlohn Roosters)
Dustin Strahlmeier (Grizzlys Wolfsburg)
Backar
Luca Münzenberger (University of Vermont)
Janik Möser (Grizzlys Wolfsburg)
Mario Zimmerman (Straubing Tigers)
Leon Hüttl (ERC Ingolstadt)
Marcus Weber (Nürnberg Ice Tigers)
Korbinian Holzer (Adler Mannheim)
Fabio Wagner (ERC Ingolstadt)
Moritz Seider (Detroit Red Wings)
Dominik Bittner (Grizzlys Wolfsburg)
Moritz Müller (Kölner Haie)
Forwards
Dominik Kahun (SC Bern)
Daniel Schmölz (Nürnberg Ice Tigers)
Daniel Fischbuch (Düsseldorfer EG)
Tobias Eder (Düsseldorfer EG)
Mirko Höfflin (ERC Ingolstadt)
Matthias Planchta (Adler Mannheim)
Tim Stützle (Ottawa Senators)
Alexander Karachun (Schwenninger Wild Wings)
Tim Wohlgemuth (Adler Mannheim)
Alexander Ehn (Düsseldorfer EG)
Taro Jentzsch (Iserlohn Roosters)
Alexander Blank (Krefeld Pinguine)
Marc Michaelis (Toronto Marlies)
Samuel Soramies (ERC Ingolstadt)
Stefan Loibl (Skellefteå AIK)

Vad tror du om Tysklands chanser i VM? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här