Vi inleder veckan med att blicka tillbaka på en lång och framgångsrik karriär. 

I höstas drog vi igång serien “Historiska lirare” där några av Sveriges främsta ishockeyspelare genom tiderna får lite extra fokus, vi inledde med Sven Tumba och sedan dess har bland annat Nicklas Lidström och Håkan Loob också uppmärksammats. Idag är den dags för den sjätte delen och den här gången är turen kommen till en väldigt skicklig spelare som skördade framgångar både på hemmaplan och i Nordamerika. Idag hyllar vi Mats Näslund.

De första skären

Växer man upp i Timrå är det mer regel än undantag att någon gång pröva att spela ishockey, så är det nu och så har det varit i många år. Därför var det knappast någon skräll när Mats Näslund började spela hockey – inte minst eftersom pappa Torsten spelade mängder av säsonger i stadens lag och två av kusinerna representerade Timrå under många år.

Mats visade tidigt sin talang för sporten och efter några säsonger i klubbens olika juniorlag flyttades han under säsongen 75/76 upp till Timrås A-lag där kusinerna Stefan och Håkan Pettersson var två av nyckelspelarna. Den vintern blev dock inget rolig för laget åkte ur elitserien men det skulle gå betydligt bättre i Division 1, där Näslund tog för sig på allvar och där fina insatser gjorde att han även tog plats i Juniorlandslaget. Det blev även ett avancemang tillbaka till Elitserien och väl där visade den unga forwarden att han kunde spela på även en högre nivå.

Efter två säsonger som ordinarie hemma i Timrå var det dags att utmana sig själv lite och ville man ta sig till nästa nivå på 70-talet var det givna valet att flytta till Gävle. På den här tiden var Brynäs en riktig maktfaktor och man var väldigt bra på att locka till sig de största talangerna i landet, för det hade visat sig att klubben var ett bra ställe för den som ville vidare i sin karriär.

Resan mot toppen

19 år gammal slog sig Näslund in i Brynäs utan några större svårigheter men den första säsongen gick det oväntat tufft för laget, för debutanten gick det desto bättre och samma vinter fick han vara med i sitt första VM vilket resulterade i fem mål och ett brons. Plötsligt var spelgeniet från norr ett uppmärksammat namn inom svensk hockey och senare samma år valdes han av klassiska Montréal Canadiens i NHL-draften. Ett val som skulle visa sig väldigt lyckat för både klubben och Näslund.

Nuförtiden flyttar många spelare direkt till Nordamerika efter en draft men för Näslund blev det ytterligare tre säsonger hemma i Elitserien, där Brynäs fick upp farten på allvar. Mellan 1979-82 hjälpte Näslund laget ett SM-guld och säsongen 79/80 fick han dessutom ta emot priset som ligans främsta spelare – guldpucken. Samma säsong var Mats med i sitt första OS och resan till Lake Placid skulle resultera i hela tio poäng och ett brons. Under de två kommande åren blev det dubbla VM där silvret -81 var den främsta framgången och efter en stark säsong 81/82 var det dags att ta det slutgiltiga steget. Resan till NHL skulle börja.

Le Petit Viking

Om Brynäs var en storklubb hemma i Sverige var Montréal en riktig gigant i Nordamerika. Klubben i östra Kanada hade skördat framgångar under många år och bara under 70-talet hade man vunnit Stanley Cup hela sex gånger. Det var därmed ett stort steg att ta för Näslund men han skulle visa sig vara redo, det höga tempot passade honom väldigt bra och som rookie stod han för hela 71 poäng i grundserien vilket räknades som något av en succé. I många andra klubbar var det en nackdel om man inte var så stor i växten men i Montréal uppskattade man den 170 cm långe svensken som fick smeknamnet “Le Petit Viking” – den lille vikingen.

Under de kommande åren etablerade sig Näslund som en toppspelare i ligan och säsongen 85/86 stod han för hela 110 poäng i grundserien – en siffra endast Kent Nilsson tidigare lyckats komma upp till. Just den här säsongen går till historien som svenskens främsta i NHL, efter en stark grundserie stod han nämligen för ytterligare 19 poäng när klubben gick hela vägen och lyckades vinna Stanley Cup. Succén var därmed fullbordad.

Förutom att vara en offensivt skicklig spelare som kunde producera poäng fick Näslund ryktet av att vara en god kamrat och även en god motståndare, vilket gjorde att han 1988 fick ta emot priset som ligans gentleman – Lady Byng Trophy. Efter en poängmässigt lite sämre säsong 89/90 tog svensken beslutet att hans tid i NHL var över, åtta säsonger i ligans mest framgångsrika lag genom tiderna fick räcka.

Ett lyckat avslut

Nyligen fyllda 30 år var det kanske tänkt att karriären börjat närma sig slut men än fanns det mycket hockey kvar i Mats Näslund och efter tiden i NHL väntade spel i Schweiz och Lugano. Väl på plats i Alperna gjorde spelgeniet succé och efter en stark grundserie hade han stor del i att man tog sig hela vägen till final där dock Bern blev en för svår motståndare. Trots en fin säsong fick Näslund oväntat sparken men han fick ändå avsluta säsongen på topp i och med att det blev VM-guld på våren.

Strax innan VM i Åbo, där en viss Mats Sundin hade gjort succé, gjorde Näslund det något oväntade valet att skriva på för en svensk klubb. Den tidigare klubben Brynäs hade visat intresse men Malmö ville göra en storsatsning och med Näslund signatur var man en bra bit på rätt väg. Väl på plats i Skåne blev det succé och säsongen 91/92 lyckades man vinna sitt första SM-guld genom tiderna. Mycket tack vare Näslund som bland annat stod för 39 poäng i grundserien.

Samma säsong blev det spel i både Canada Cup och OS men den största framgången med Tre Kronor kom två år senare, då det var dags för de olympiska spelen i Lillehammer. En blandning av talanger och rutinerade hemvändare blev ett vinnande koncept och efter att ha noterats för sju poäng på åtta matcher kunde Näslund vara med och fira Tre Kronors första olympiska guld genom tiderna. Som om det inte vore nog tog forwarden plats i turneringens Allstar team innan säsongen avslutade med ytterligare ett SM-guld tillsammans med Malmö.

Det hade kunnat bli det perfekta avslutet på karriären. Då ringde telefonen. På andra sidan luren kom ett lockande erbjudande från Nordamerika, men inte Montréal. Den här gången var det Boston Bruins som hörde av sig och man lade fram ett kontrakt som helt enkelt var för bra för att tacka nej till. Istället för att kasta upp skridskorna på hyllan förlängdes karriären därmed med ytterligare en säsong i NHL, där han stod för 23 poäng på 39 matcher innan Näslund 1995 aviserade att det var slutspelat.

Efter tiden som ishockeyspelare har Näslund jobbat en hel del utanför sporten, bland annat som skickare, men han har även varit verksam inom landslaget. Mellan 2005-10 var han assisterande general manager i Tre Kronor som på den tiden leddes av den tidigare lagkamraten Bengt-Åke Gustafsson. Något som resulterade i att Näslund fick fira ytterligare ett OS-guld, i Turin 2006.

Nu kan 63-åringen från Timrå blicka tillbaka på en lång och framgångsrik karriär där han lyckats vinna det mesta som går att vinna, han är exempelvis en av endast fyra svenska spelare som vunnit OS, VM, Stanley Cup och SM. Lägg därtill priset som årets gentleman 1988 och drygt 600 poäng i världens bästa liga så är det ingen överraskning att han 2005 blev invald i internationella ishockeyförbundets Hall of Fame. Den lille vikingen var en gigant på isen.

FAKTA: Mats Näslund
Född: 31 oktober 1959 i Timrå
Position: forward
Moderklubb: Timrå IK
Övriga klubbar i karriären: Brynäs, Montréal Canadiens, Lugano, Malmö, Boston Bruins
Meriter i urval: OS-guld (1994), VM-guld (1991), Stanley cup (1986), 3 SM-guld (1980,1992,1994)
Landskamper: 173 A (1978-1994)

FLER HISTORISKA LIRARE
Sven Tumba
Ulf Sterner
Kent Nilsson
Håkan Loob
Nicklas Lidström

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.