Nu står det klart vilka som möter Sverige i JVM-finalen.

Ett par timmar efter Juniorkronornas seger mot Tjeckien var det dags att utse Sveriges motståndare i morgondagens final och länge såg det ut att bli ett riktigt rivalmöte. Finland inledde nämligen semifinalen mot USA på ett övertygande sätt och redan efter knappt två minuters spel kunde man ta ledningen genom Oiva Keskinen som gjorde sitt andra mål i turneringen.

Målet överrumplade USA som klev in i matchen som stor favorit och inte blev det bättre Rasmus Kumpulainen utökade den finländska ledningen till 0-2. Amerikanerna visste inte riktigt vad som hade hänt och plötsligt kändes finalplatsen långt borta.

Finland försvarade sig på ett bra sätt och gjorde det mesta rätt under första halvan av matchen men sedan tändes USA:s hopp när Jimmy Snuggerud reducerade i powerplay och bara några minuter senare kunde Will Smith få in den viktiga kvitteringspucken. Plötsligt var man med i matchen igen. Den Finländska ledningen hade gjort att man börjat spela mer defensivt och ju längre matchen led, desto större blev det amerikanska spelövertaget.

I tredje perioden fortsatte trenden och tillslut kunde Finland inte stå emot pressen, man drog på sig en – enligt många – tveksam utvisning och med ungefär tre minuter kvar att spela kunde Cutter Gauthier sätta 3-2 vilket även säkrade den amerikanska biljetten till morgondagens final. Att USA tar sig till final betyder att det blir ett möte mellan två lag som inte mött varandra tidigare under turneringen, och vars senaste möte var genrepet där USA vann med 5-3. Återstår att se om Juniorkronorna kan få sin revansch.

USA – Finland: 3-2 (0-2,2-0,1-0)
0-1 Oiva Keskinen (Männistö)
0-2 Rasmus Kumpulainen (Kärki, Bau)
1-2 Jimmy Snuggerud (Casey, Smith)
2-2 Will Smith (Perreault, Chesley)
3-2 Cutter Gauthier (Hutson, Brindley)
Skott: 30-21 (9-9,14-3,7-9)
Utvisningsminuter: 4-4