Schweiz har fått en lovande start på sitt lagbygge inför VM. 

De senaste dagarna har det kommit en hel del nyheter kring hur Tre Kronor och Kanadas förberedelser går inför VM, men det är fler landslag som inlett sina byggen inför mästerskapet. I Schweiz har man av tradition haft relativt god tur med att få sina stjärnor att ställa upp och så ser det ut att bli även den här gången. För några dagar sedan stod det klart att New Jersey skulle missa slutspelet och nu är det officiellt att man låter lagkaptenen Nico Hischier ansluta till Schweiz VM-trupp.

– De schweiziska NHL-spelarna representerar vårt land utomlands på ett fantastiskt sätt. De kommer alla att berika vårt lag med sina lekfulla egenskaper och sina personligheter både på och utanför isen, säger förbundskaptenen Patrick Fischer till ishockeyförbundets hemsida.

Hischier kommer från en relativt stark säsong i NHL där han stod för 67 poäng på 71 grundseriematcher men med tio matcher färre spelade än förra vintern kunde forwarden inte komma upp i sitt poängbästa som ligger på 80 inspelade poäng. Att 25-åringen ställer upp när landslaget ringer är långt ifrån ovanligt, vårens VM blir hans femte i ordningen och sammanlagt har Hischier noterats för fina 26 poäng på 28 VM-matcher sedan debuten för fem år sedan.

Stjärnan missar VM – talangen petas

Samtidigt som Schweiz kan glädjas åt att Hischier kommer till VM har man även låtit meddela att ytterligare tre NHL-spelare ansluter till truppen, däribland målvakten Akira Schmid som är lagkamrat med stjärnan i New Jersey. På backsidan får man in Jonas Siegenthaler som även han håller till i samma klubb och i offensiven hoppas man mycket på Philipp Kurashev som stod för 54 poäng i Chicago den här säsongen.

Däremot får Schweiz klara sig utan ett av sina tyngsta namn, Timo Meier, som haft en fin säsong med 28 mål för New Jersey i grundserien men som missar VM på grund av en skada i axeln vilket gör att operation står på schemat.

Förutom Meier åker Schweiz även till VM utan backen Lian Bichsel som till vardags spelar i Rögle men som är utlånad från Dallas. 19-åringen rankas som en av landets största talanger men efter att ha tackat nej till två juniorvärldsmästerskap har Schweiz helt enkelt beslutat att inte ta ut backen i sin VM-trupp.

– De (förbundet) förväntade sig att jag skulle spela JVM, men jag kunde inte vara på flera ställen samtidigt och var tvungen att fokusera på en grej. Jag respekterar deras beslut och är inte arg på dem. Det är tränarens beslut och det är svårt att säga om jag förtjänar det, men jag spelar bra hockey just nu, säger Bichsel till SVT.

MER INFÖR VM: Svenska stjärnan missar VM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här