En av Slovakiens främsta spelare genom tiderna väljer att avsluta karriären.

Mellan säsongerna är det vanligast att spelare väljer att avsluta sina karriärer och det är något som skett även den här sommaren. Tidigare har vi bland annat rapporterat om att Pavel Datsyuk hänger upp skridskorna och under gårdagen kom beskedet att ytterligare en spelare väljer att ta samma beslut. Det är ingen mindre än backjätten Zdeno Chara som aviserat att karriären är över.

– Det finns så många människor som har bidragit till min framgång, inklusive er alla, och jag ser fram emot att verkligen tacka alla i eftermiddag, skrev backen på sina sociala medier under tisdagen.

En stor spelare – i dubbel bemärkelse

Att Zdeno Chara är en av 2000-talets största spelare är ingen överdrift, sedan debuten i NHL som skedde redan 1997 har den slovakiska backen hunnit med att spela hela 1680 matcher i världens bästa liga och med sina 680 poäng är det bara Brent Burns som gjort fler poäng av de backarna som varit aktiva så sent som i våras.

Chara draftades av New York Islanders 1996 och det var även där NHL-debuten skedde, sedan väntade en rad andra klubbar men det var faktiskt även där som den sista säsongen skulle komma spelas. Störst avtryck gjorde dock slovaken i Boston, där totalt 14 säsonger spenderades – samtliga som lagkapten – och med stanley cup segern 2011 som främsta merit. Två år tidigare valdes Chara som ligans bästa back och vid hela sex tillfällen har han blivit utsedd till Slovakiens främsta spelare.

Den största snackisen kring Chara har varit just hans storhet, både på och utanför isen. Med sina 205 cm är han en jätte iklädd hockeyutrustning men är samtidigt en hockeyns gentleman och vid flera tillfällen har NHL uppmärksammat honom för det.

En av de främsta

För oss svenskar blev den slovakiska backen en trevlig bekantskap under lockoutsäsongen 04/05 då han satte färg på både Färjestad och Elitserien. Under samma säsong blev det även debut i World Cup och ett fjärde VM, vilket bara skulle visa sig bli början. Totalt deltog Chara i sex VM, två OS och dubbla World Cup – där han i det senaste var en del av Team Europe som tog sig hela vägen till final. De största meriterna tillsammans med det slovakiska landslaget är dubbla VM-silver (2000,2012), 2010 var han lagkapten när Slovakien tog sig hela vägen till semifinal.

Tyvärr missade han chansen att vara med och vinna det historiska VM-guldet våren 2002, detta eftersom hans Ottawa tog sig långt i slutspelet. I just Ottawa spenderades fyra säsonger innan flytten till Boston men det skulle även bli en säsong (20/21) i det tippade topplaget Washington men där åkte man dessvärre ut tidigt i slutspelet. Under sina år i världens bästa liga spelade Chara tillsammans med ett flertal svenska spelare, där Tommy Salo och Kenny Jönsson var de två första och Sebastian Aho den sista.

Trots att den sista matchen spelades i Islanders avslutas karriären formellt i Boston som skrivit ett endagskontrakt med backen. En fin gest för en av klubbens största i modern tid, och tveklöst en av Slovakiens bästa spelare genom alla tider.

FAKTA: Zdeno Chara
Ålder: 45 år
Längd/Vikt: 205cm/113kg
Position: back
Meriter: 1 stanley cup-seger, 2 VM-silver, Silver i World Cup, Utsedd till NHL:s bästa back, utmärkelsen “Mark Messier Leadership Award”.
Statistik i NHL: 1880 matcher, 750 poäng (inklusive slutspel)
Statistik i landslaget: 77 landskamper, 22 poäng (1999-2014)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här