Ikväll är det dags för juniorkronornas premiär och man ställs direkt på prov. 

Efter invigningsmatchen mellan Finland och Tyskland är det dags för Sverige att kliva in i JVM-turneringen, redan i premiären ställs man mot en av de största förhandsfavoriterna – Ryssland.

Ryssland

Kvällens motståndare har tagit sig till Kanada med en relativt stark trupp där det finns gott om talangfulla spelare med en ljus framtid, något som inte minst syns på målvaktssidan där Yaroslav Askarov är med för tredje året i rad. 19-åringen väntar fortfarande på sitt stora genombrott på seniorsidan men rankas som en av världens främsta målvakter under tjugo år och mycket talar för att han kommer få en nyckelroll i mästerskapet.

För att Ryssland ska kunna ta revansch och förbättra fjärdeplatsen från senaste JVM:et gäller det att även offensiven fungerar och då blir Marat Khusnutdinov viktig, 19-åringen är till vardags ordinarie i storklubben SKA St Petersburg och har även gjort ett par A-landskamper under inledningen av säsongen. Bland de offensiva nyckelspelarna finns även supertalangen Matvei Michkov som stod för hela 16 poäng i U18-VM förra säsongen och som även gjort mål i det ryska A-landslaget under hösten.

Sverige

Precis som Ryssland åkte Sverige till Kanada med hopp om att göra en bättre insats än senast, då blev det som bekant uttåg redan i kvartsfinalen mot Finland. Rent traditionellt brukar juniorkronorna vara väldigt bra i öppningsmatcher och man har även fått en bra start på sitt transatlantiska äventyr, i genrepet besegrades nämligen Österrike med hela 7-0 efter att kedjan med Alexander Holtz, William Eklund och Oskar Olausson gjort bra ifrån sig.

Mycket av snacket kring juniorkronorna har handlat om nyss nämnda Alexander Holtz och William Eklund, men den senaste tiden har även målvakten Jesper Wallstedt fått en hel del uppmärksamhet. 19-åringen draftades i första rundan i somras och kommer till JVM med en fin säsongsinledning i Luleå i ryggen, vilket fått diverse experter att utse den unge svensken till mästerskapets på förhand främsta målvakt. Många ögon kommer även riktas mot Simon Edvinsson, den unge backen har imponerat i Frölunda under hösten och spås bli en framtida fältherre i Detroit. Frågan är bara om det sker redan nästa säsong. Ett lyckat JVM vore ett stort steg i rätt riktning.

I juniorkronornas trupp finns även en hel del doldisar, inte minst backen Emil Andrae som huserar i Hockeyallsvenskan med HV71. Väl där har det dock blivit succé och 19-åringen har belönats genom att bli lagkapten. Med sig har han även klubbkamraten Victor Sjöholm som spenderat en del av säsongen i Hockeyettan, men som även fått chansen att visa upp sig på allsvensk nivå.

Det är ingen hemlighet att juniorkronorna gärna velat ha med sig Lucas Raymond även den här säsongen men det finns andra talanger från Nordamerika som vill försöka fylla hans tomrum. Bland dessa hittar vi Fabian Lysell, som gjort nio poäng i U18-VM förra säsongen och som kommer från en stark höst i WHL-laget Vancouver Giants. Man hoppas även mycket på Oskar Olausson som gör bra ifrån sig i OHL där det bland annat blivit tolv mål på 22 matcher.

Sveriges chanser

Ryssland är alltid en svår motståndare men juniorkronorna borde ändå ha goda chanser att få med sig ett bra resultat från premiären. Raymond blir som sagt var saknad men duon Holtz/Eklund håller i sina bästa stunder NHL-klass och är de på ett bra spelhumör så är väldigt mycket vunnet för Sverige. Samtidigt har Ryssland ett relativt nytt lag där många från förra vintern tackat för sig, spetsen finns där men man har inte riktigt samma bredd som tidigare år. Målvaktskampen mellan Askarov och Wallstedt kan bli lika intressant som viktig för matchens utgång.

Ryssland-Sverige startar 22:30 och kan ses på TV6. Säsongen inleds 21:30. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här