Hösten är snart här och de olika svenska landslagen lägger en händelserik sommar bakom sig.

Rent traditionellt är September en månad då ishockeysäsongen börjar på allvar, de flesta ligorna har sina premiärer och spelarna kan börja inleda sin jakt på en tillräckligt bra form för att ta plats i landslaget. Nuförtiden är dock mellanrummet mellan säsongerna väldigt kort och redan under sommaren har det varit en hel del aktivitet för de olika landslagen, inte minst på juniorsidan.

Juniorlandslagen

Det äldsta av juniorlandslagen på herrsidan står inför en väldigt speciell säsong, för första gången sedan 2014 avgörs nämligen JVM på svensk mark – närmare bestämt Göteborg. Något som gör mästerskapet extra eftertraktat, det är dit de bästa juniorerna vill. Redan under sommaren har det funnits gott om tillfällen att imponera på förbundskaptenen Magnus Hävelid, i slutet av Juli åkte man till USA för att delta i World Junior Summer Showcase där man fick chansen att mäta sina krafter mot några av världens mest talangfulla spelare.

Under några intensiva dagar spelades fyra matcher mot tufft motstånd men man fick något av en drömstart, i premiären besegrades nämligen USA blue med hela 7-0 efter att Juniorkronorna haft lika många olika målskyttar. Glädjen blev dock kortvarig för redan i nästa match blev det en tung förlust med hela 1-10 mot USA white, det starkaste av de amerikanska lagen. Dagen efter såg det betydligt bättre ut, mötet mot Finland blev en jämn tillställning där det svenska laget tillslut gick segrande med 3-2 efter att Axel Sandin-Pellikka gjort det avgörande målet. Turneringen avslutades sedan med en uddamålsförlust mot USA blue vilket gjorde att Juniorkronorna lämnade USA med en seger och tre förluster i bagaget.

I stort har sommaren inte riktigt varit så lyckad som Juniorkronorna förmodligen önskat, åtminstone inte resultatmässigt. Förra veckan spenderades i Nyköping och där spelade man fyra matcher vilket resulterade i en seger (mot Slovakien) och tre förluster där nederlaget mot Schweiz efter förlängning kändes tyngst eftersom man ledde med 3-1 ungefär halvvägs in i matchen. Det äldsta av juniorlandslagen går därmed in i säsongen med två segrar och sex förluster vilket inte direkt är optimalt – men inte heller en katastrof. Det är i december och januari man ska vara som bäst.

Under sommaren har även Småkronorna varit i farten, precis som vanligt har Hlinka Gretzky Cup ägt rum och där deltog det svenska laget med ett högintressant lag och relativt stora förväntningar på sig efter att ha nått final ett år tidigare. Den här gången skulle man dock inte lyckas riktigt lika bra, det slutade med en femteplats efter att Schweiz besegrats i placeringsmatchen. Placeringen var därmed sämre än förra året men man vann två av tre gruppspelsmatcher där vinsten mot Tjeckien (4-2) fick ses som ett bevis på vilken hög nivå man kan hålla. Inte minst eftersom Tjeckien sedan gick hela vägen till final där man pressade Kanada. Småkronorna ser därmed ut att bli att räkna med även den här säsongen.

Damkronorna

Tre Kronor brukar ligga relativt lågt under sommaren och så har det varit även i år, den största händelsen är att man bytt målvaktstränare men i stort är det Damkronorna som varit mest aktiva. Förra veckan samlade förbundskaptenen Ulf Lundberg landslaget till säsongens första trupp då ett läger i Finland stod på schemat och där Finland samt Tjeckien skulle stå för motståndet.

I truppen fanns en intressant blandning av rutin och talang där flera spelare var relativt nya på nivån, men det fanns ändå goda förhoppningar om en fin turnering. Dessvärre blev det förlust med 0-2 i premiären mot Finland och ett dygn senare föll man med uddamålet mot Tjeckien, detta trots en fin insats av målvakten Tindra Holm. Damkronorna hade därmed inte haft marginalerna på sin sida men under lördagen visade man upp ett fint spel då det tillslut blev seger med 4-1 mot Finland i en match där Alice Östensson noterades för dubbla framspelningar.

I den avslutande matchen blev det dock på nytt förlust mot Tjeckien (2-3) vilket gör att Damkronorna lämnade lägret med en seger och tre nederlag i bagaget. Man har därmed fått en liknande start på säsongen som Juniorkronorna, men har likt dem flera månader kvar till den tiden då man ska vara som bäst. Säsongen 2023/24 spelas Ishockey-VM i USA och med tanke på att placeringarna förbättrats de två senaste åren bör det finnas goda förhoppningar om ett nytt fint mästerskap.

MER LANDSLAGSHOCKEY – Sammanfattning av Juniorkronornas läger i Nyköping 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här