Det bjöds på både högt och lågt när Juniorkronorna hade några viktiga värdemätare under förra veckan.

I förra veckan spelade Damkronorna en turnering i Finland och ungefär vid samma tidpunkt var även herrarnas juniorlandslag i farten. Spelplatsen var Nyköping och under totalt fem dagar spelades fyra matcher mot andra landslag i Europa. I den första matchen tog man sig an Slovakien och det skulle bli en väldigt jämn historia där slovakerna tidigt kunde ta ledningen genom Alex Sotek men innan första perioden var färdigspelad kunde Juniorkronorna kvittera när Liam Engström var på rätt plats vid rätt tillfälle.

I andra perioden skulle Sverige även ta ledningen genom Erik Påhlsson men i slutet av matchen väcktes spänningen till liv då Slovakien först kunde kvittera och sedan även ta ledningen när Sotek gjorde sitt andra mål för kvällen. Då såg det mörkt ut för det svenska laget men lite drygt två minuter senare kunde Hugo Fransson kvittera och när klockan stod på 19:29 säkrade Hugo Pettersson segern med sitt mål i powerplay.

Segern gjorde att Juniorkronorna fick en bra start på Nyköpingslägret men glädjen skulle bli kortvarig. Redan ett dygn senare föll man efter förlängning mot Schweiz i en match där man visserligen lyckades göra fyra mål och där samtliga målgörare var spelare som även nätade mot Slovakien.

I lördagens match mot Finland fick Juniorkronorna något av en drömstart och halvvägs in i matchen ledde man med 2-0 men sedan avslutade finländarna den andra perioden genom att göra tre snabba mål. En bit in i den tredje perioden kunde sedan Arttu Alasiurua utöka till 2-4, sedan kom en snabb reducering genom Erik Påhlsson vilket åter tände det svenska hoppet. Defensiven var dock inte på tillräckligt hög nivå och efter ett nytt finskt mål kunde Iiro Hakkarainen utöka till 3-6 i boxplay vilket i praktiken säkrade segern. Slutresultatet skrevs till 4-6 vilket gjorde att det svenska laget hade två raka förluster med sig i bagaget inför söndagens avslutande match mot Tjeckien.

Även mot tjeckerna inledde Juniorkronorna på ett bra sätt och man tog en tidig ledning, först med 1-0 och sedan med 2-1 när Lukas Lagerberg hittade rätt. Då såg det lovande ut men sen kom en snabb tjeckisk kvittering och halvvägs in i matchen kunde supertalangen Eduard Sale sätta 2-3 vilket skulle visa sig bli det avgörande målet. I slutet var de svenska spelarna ute efter en kvittering men då kunde Sale spika slutresultatet till 2-4 vilket gör att Juniorkronorna lämnar lägret med en seger och tre förluster.

Glädjeämnet – talangens målsuccé

Trots att det mestadels blev förluster finns det positiva saker att lyfta fram inför det att säsongen ska inledas på allvar. Det svenska laget var långt ifrån utspelade i någon match och hade mycket väl kunnat lämna lägret med fler segrar men man hade inte riktigt marginalerna på sin sida. Offensiven såg stundtals lovande ut och det fanns flera spelare som verkligen tog för sig, inte minst Erik Påhlsson som visade sin nya klubb Dubuque Fighting Saints att de kommer ha stor användning av honom den här säsongen. Den lovande 19-åringen stod för ett mål i varje match och har visat att han mycket väl kan bli en spelare för Magnus Hävelids trupp till Junior-VM som i år spelas på hemmaplan.