Kanada fortsätter att imponera med sitt lagbygge inför VM. 

Det är svårt att på förhand veta om ett världsmästerskap lyckas locka många bra spelare men årets upplaga ser ut att kunna bli fyllt med stjärnspelare från NHL. Tidigare har Tre Kronor, Finland och Norge presenterat tunga förstärkningar och de senaste dagarna har Kanada gått ut med att Connor Bedard kommer att spela i mästerskapet. Nu står det klart att man även hittat en möjlig förstemålvakt i form av Jordan Binnington.

Rutinerad mästare

Binnington kommer senast från sin sjätte säsong som ordinarie i St Louis Blues där han de senaste åren fått en allt viktigare roll. Det blev inte minst tydligt våren 2019 då han hade stor del i att klubben lyckades vinna Stanley Cup efter att målvakten spelat en nyckelroll i hela 26 slutspelsmatcher. Samma säsong nominerades kanadensaren till priset som årets nykomling och han hade dessutom bäst snitt när det kommer till insläppta mål i grundserien.

Binnington har inte spelat någon A-landskamp men har ett förflutet i juniorlandslaget där han fanns med i JVM-truppen säsongen 12/13. Den här säsongen har 30-åringen varit St Louis uttalade förstemålvakt och han stod i 56 av lagets grundseriematcher, men trots en räddningsprocent på 91.3% lyckades han inte hjälpa laget vidare till slutspelet.

NHL-trion till VM

Förutom Binnington står det även, efter en del spekulationer, klart att Buffalo skickar iväg inte mindre än tre spelare till Kanadas VM-lag. Det handlar om backtalangen Owen Power samt Bowen Byram och forwardsstjärnan Dylan Cozens. Power valdes först av alla i draften 2021 och har under de två senaste säsongerna etablerat sig som en av lagets främsta backar, han har dessutom redan spelat både VM och OS då han fick chansen under sin tid i collegeligan.

Byram valdes som nummer fyra i draften för fem år sedan och har spenderat större delen av karriären i Colorado men efter tjugo poäng på 55 matcher flyttade han till Buffalo där säsongen avslutades. Han har tidigare vunnit Stanley Cup med just Colorado och har även ett JVM-guld på sin meritlista men årets VM blir hans första på seniornivå.

För Dylan Cozens är det dags för hans andra VM, redan 2022 fanns han med i laget och den gången stod forwarden för imponerande tretton poäng på tio matcher. Han var dessutom med och vann JVM-guld 2020 för att ett år senare vara lagkapten när det blev silver och i den turneringen stod forwarden för hela sexton poäng på sju matcher. Den här säsongen har 23-åringen noterats för 47 poäng på 79 matcher men hans poängrekord kommer från förra vintern då kanadensaren samlade ihop 31 mål och sammanlagt 68 poäng på 81 spelade matcher.

MER INFÖR VM: Svensk målvaktsduo klar för VM 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här